Društvo

Požarevački penzioneri i ove godine mogu besplatno u banju, prijave su u toku

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije uputio je poziv penzionerima da se do 7. septembra prijave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja u zemlji.Požarevački penzioneri prijave mogu podneti u Udruženju penzionera grada Požarevca svakog radnog dana od 9 do 12 časova u prostorijama Udruženja, a najkasnije do 7. septembra.
prijave za banje u Udruženju penzionera grada Požarevca

 

U Udruženju penzionera Požarevac  od 25. avgusta krenuo je upis za banjski oporavak za penzionere sa teritorije grada Požarevca. Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija čija penzija iznosi do 27.775 dinara,Takođe, pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS za 15. jul 2020. godine, 1 evro = 117,5863 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 27.775 dinara.

Prijave se podnose svakog  radnog dana od 9 do 12 časova u maloj Sali na spratu Doma Penzionera.

Za Požarevac očekujemo da bude preko 100 prijava onih koji će imati pravo da koriste besplatnu rehabilitaciju. Oni penzioneri koji su do sada koristili besplatno rehabiliticiju u banjama neće imati pravo narednih 5 godina da se prijave da bi svi penzioneri koji ispunjavaju uslove imali pravo da uđu na rang listu”- naglasio je predsednik Udruženja penzionera grada Požarevca, Milorad Jovanović.

Uz prijavu, potrebno je podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije ostvarene po medjunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), raspoloživu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je korisnik poseduje) i popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde žele da koriste rehabilitaciju.

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Penzioneri prijave za banje
Boom93/ banje

Fond će snositi troškove puta i boravka za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i za pratioce slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda. Iz Fonda su naveli da Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagodjena potrebama penzionera.

Penzioneri će, tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EКG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je odredjena banja specijalizovana.

Rang lista se posebno utvrdjuje po vrsti penzije (starosna, porodična, invalidska).

Konačna rang lista onih koji ispunjavaju uslove za odlazak na rehabilitaciju biće objavljena šesnaestog danaod dana isteka oglasa. Lista će biti objavljena u filijali Pio Fonda Požarevac, kao i na oglasnoj tabli u Udruženju penzionera Požarevac.

Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju (za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad).Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije.

 Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend