Društvo Sport

Požarevljanin donosi medalju sa državnog prvenstva u ektremnim sportovima

Na državnom prvenstvu u draj tulingu (dry tooling),  Bojan Trailović alpinista planinarskog  kluba "Vukan"  iz Požarevca osvojio je bronzanu medalju u seniorskoj konkurenciji. Takmičenje je održano u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, a organizovano je od strane kluba ekstremnih sportova  "Armadiljo" iz Čačka i pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije.
B.Trailović /drajtuling
Foto B.T./ takmičenje u draj tulingu

Za sve oni koji ne znaju šta je Drajtuling (engl. Dry-tooling), Drajtuling zapravo predstavlja vid rekreacionog penjanja po suvoj steni ili posebno uređenim deonicama na veštačkoj steni uz pomoć bajli i dereza. Ponekad se umesto kombinacije planinarskih cipela i dereza koriste patike za sportsko penjanje – „penjačice“. Svrstava se u discipline planinarstva a nastao je iz lednog odnosno mešovitog (led i suva stena) penjanja. Draj tuling je kompleksan sport koji  na sledećim zimskim olimpijskim igrama postaje olimpijski sport.

Svi takmičari imali su zadatak da  u kvalifikacijama penju osam različitih smerova (staza), a najboljih 6 kvalifikanata se plasiralo u finale gde je penjan finalni smer.

Jedan draj tuling smer obuhvata određene hvatove i gazišta (obeležena mesta ) koje takmičar sme da koristi, na polovini smera postoji sigurni hvat (zona) koji omogućava zagarantovani broj poena i koja se računa kao pola smera. Poslednji hvat (top) se mora držati sa obe alatke da bi se smer priznao kao popet. Postoji i vremensko ograničenje za penjanje svakog smera, a broji se i svaki naredni pokret iznad hvatišta obeleženog za „zonu“.

Bojan Trailović penjanje
Bojan Trailović /Državno prvenstvo u drajtulingu

Bojan je kvalifikacije prošao kao šesti po redu, a do trećeg mesta se izborio pedantnim i sigurnim penjanjem.

Ovo je bio prvi put da sam  učestvovao na ovakvom jednom takmičenju i moj lični cilj je bio da odradim jak trening i naučim neke nove finte u draj tuling penjanju. Mi u alpinizmu koristimo te alate (specijalne cepine i dereze na nogama) za penjanje na steni u tzv mix rutama (sneg, led, stena), ovde je sve maximalno obezbeđeno i bliže je po funkcionisanju sportskom penjanju nego alpinizmu. U našim alpinističkim rutama mi postavljamo svu opremu (klinove i  sl), a ovde je već sve postavljeno i maximalno je bezbedno. Pre svega  sam usavršio dosta toga u svojoj tehnici sa tim zimskim alatima za penjanje, što će mi koristiti  u budućoj karijeri penjanja zimskih alpinističkih ruta.“- ističe Bojan Trailović u izjavi za Boom 93.

Kada su u pitanju planovi vezani za  planinarski klub Vukan, Trailović kaže da im je zajednička želja u klubu da omasove penjanje i da dosta mladih privuku da se bave kako alpinizmom tako i drugim zdravim stilovima života  a posebno da više pešače i budu u dobroj fizičkoj kondiciji jer je to pola zdravlja.

Što se tiče nekog plana, konkretno nam (klubu) je plan da omasovimo penjanje, bilo to u alpinizmu ili sportskom penjanju. Imamo veštačku stenu na kojoj treniramo i javlja se i određeni podmladak koji će ako nastavi da trenira postići  značajne rezultate u budućnosti.“- kaže Trailović.

Na takmičenju je  iz planinarskog kluba „Vukan“ učestvovala  i  Ana Stojanović, ona je zauzela četvrto mesto u seniorskoj konkurenciji za žene. Na takmičenjima u draj tulingu koriste se specijalne alatke  za ruke i noge za penjanje u ledu, a  penje se kombinovano  stena – led, s time što se penjanje leda simulira drvenim profilima (daske ,viseći balvani,…) iz razloga jer  bi dolazilo do razbijanja ledene strukture  i  uslovi penjanja ne bi bili isti za sve takmičare.

prvoplasirani takmičari
Prvoplasiranji takmičari u sportskom penjanju( Drajtuling) -Bojan Trailović III mesto bronzana medelja

Draj tuling je kompleksan sport koji  na sledećim zimskim olimpijskim igrama postaje olimpijski sport. Zahteva veliku veštinu i poznavanje tehnike penjanja, iziskuje od penjača maksimalnu koncentraciju i snagu. PK „Vukan“ poseduje  veštačku stenu za treniranje  koja se nalazi u fiskulturnoj sali  Oš „Kralj Aleksandar I“ u Požarevcu i svi koji bi želeli da se oprobaju u sportskom penjanju ili alpinizmu mogu da se informišu putem sajta i društvenih mreža planinarskog kluba „Vukan“.

Drajtuling sve više postaje popularan kod mladih jer je to  praktično extremni sport koji kombinuje sve veštine alpinizma i podstiče veliku dozu adrenalina koja prija mlađoj populaciji i sve je više mladih koji se odlučuju da se oprobaju u ovom extremnom i veoma zahtevnom sportu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Vrhunski članak,bravo!
    Čestitam Bojanu,on je ponos Požarevca i Srbije! Želim da čestitam i Ani na osvojenom 4 .mestu!Želim vam dugu i uspešnu karijeru!
    Evo prilike da „vlast“ u Požarevcu uloži u ovaj divni ekstremni olimpijski sport! Grad da finansira izgradnju više poligona od veštačkih stena za vertikalno penjanje,kako bi se sport omasovio i kako bi deca mogla da se pripremaju za takmičenja,naravno,grad da bude i sponzor takmičarima! Samo tako se pokazuje briga za decu,sport,grad i državu!
    „Eksperti“ morate da imate viziju,a,ne ne one vaše gluposti,ne ulažete ništa u sport i sportiste, i kada sposobna deca osvoje medalje,onda im kradete uspeh i prezentirane kao uspeh vaše vlasti!

  • То је онај исти, који се пентра и на руски споменик на Чачалици?

%d bloggers like this:
Send this to a friend