Društvo

Poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije, nova šansa za građane Požarevca

kuća prozori vrata radovi
Ilustracija/Pixabay
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za lokalne samouprave za energetsku efikasnost, koji će trajati 15 dana.

Ministarka Zorana Mihajlović je pozvala lokalne samouprave da se prijave.

„Nakon toga će opštine i gradovi raspisati svoje javne pozive za građane i preduzeća koja će raditi zamenu stolarije. Svi koji žele da zamene svoju stolariju neka se jave na te javne pozive, novca ima dovoljno. Ministarstvo je ove godine obezbedilo 250 miliona evra samo za zamenu stolarije i solarne panele“, rekla je Mihajlović gostujući na К1 televiziji.

Dodala je da su i lokalne samouprave u svojim budžetima, takođe, obezbedile novac za ovaj posao.

Ministarka je podsetila da je visina subvencije 50 procenata i da će u najnerazvijenijim opštinama ministarstvo učestvovati sa 70 procenata sredstava u zameni stolarije.

„Razgovarali smo sa centrima za socijalni rad da za socijalno ugrožena domaćinstva, koja su i energetski siromašna, mi pokušamo da jednim delom učestvujemo u zameni stolarije. Ukoliko budemo uspeli to i da uradimo, na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15-20 procenata naše potrošnje“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da za Srbiju to znači da može da ima mnogo manju emisiju štetnih gasova i da bude na nivou onih država koje polako kreću da postanu energetski nezavisne.

Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave i gradske opštine.

Foto: Printscreen
Poziv Ministarstva rudarstva i energetike

Podsetimo da je Grad Požarevac, odnosno Gradska uprava, na prvom pozivu u 2021. godini konkurisao samo za projekat „Tabačka čaršija“ za koji je imao ranije donetu posebnu odluku o finansiranju fasade, ali je tada prijava lokalne samouprave tada ocenjena kao neuredna. Rešenjem Ministarstva Požarevcu nisu odobrena sredstva za ovaj projekat. U obrazloženju rešenja se navodi da projekat grada Požarevca nije odobren zbog neurednosti.

Foto: Screenshot/Ministarstvo rudarstva
Odluka o odbacivanju prijave

Tada su kao neuredne odbačene i prijave opština Malo Crniće i Petrovac na Mlavi, dok su na konkursu prošle prijave opštine Žabari koja je dobila 3 miona dinara, kao i Žagubice koja je dobila sredstva u iznosu od million dinara.

Nakon ovog usledio je i poziv za za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća, odnosno za ugradnju solarnih panela. Grad Požarevac se na ovaj javni poziv prijavio, ali su građani i ovoga puta ostali bez mogućnosti da uz pomoć lokalne samouprave ugrade solarne panele i na taj način smanje potrošnju električne energije u svojim domaćinstvima.

Rešenje Ministarstva o solarnim panelima. Foto: www.mre.gov.rs

Ovoga puta prijava grada Požarevca je odbačena kao neblagovremena.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Nadamo se da su sada platili nekog da popuni prijavu jer prošli put nisu znali pa nas odbili

%d bloggers like this: