Društvo

Pre 19 godina ubijen premijer Zoran Djindjić

Foto: Youtube/Printscreen
Na današnji dan pre 19 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će, zajedno sa članovima Vlade, položiti venac u dvorištu zgrade Vlade, na mestu na kojem je ubijen Djindjić.

Delegacija Demokratske stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, položiće vence na grob Zorana Djindjića u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ najavila je i „Šetnju za Zorana“, koja će početi u 10.30 kod Malog Tašmajdana, ispod Pravnog fakulteta u Beogradu.

Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osudjen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osudjen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Djindjića nikada nije otkrivena.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Djindjić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend