Društvo

Predstavnik EU: Kad Srbija uđe u EU dobijaće 10 puta više novca nego sada

Evropska Unija
Foto/ Ilustracija Pixabay EU
Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da politički lideri na Zapadnom Balkanu nemaju dovoljno vizije o integraciji regiona u Uniju i da je potrebno da budu hrabriji.
Otvarajući dvodnevnu konferenciju „(Pogrešne) percepcije Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Beogradu, rekao je da građani Zapadnog Balkana veruju u proces proširenja EU, ali da je „potrebno da lideri budu jasniji“ i da „preduzmu hrabrije korake“ na putu ka Uniji.

Na konferenciji, koju organizuju univerziteti Peruđe, Beograda i Zagreba, u okviru Projekta Žan Mone (Erazmus plus) Evropske unije, Bertolini je ukazao na enormnu razliku u sredstvima namenjenim članicama Unije i kandidatima za članstvo.

Kada Srbija bude u EU, nadam se da će to biti za pet godina, ali nemojte me držati za reč, dobijaće deset puta više sredstava (od Unije) nego što dobija danas„, kazao je Bertolini.
Bertolini, koji je od septembra deo Delegacije EU u Srbiji, naveo je da „nije najjasnije“ na koju stranu građani Srbije žele da idu, za razliku od stanovnika drugih zemalja regiona.
Vidimo razlike između zemalja regiona. U Srbiji je oko 50 odsto građana za EU, nije najjasnije gde ljudi žele da idu. U drugim zemljama regiona je znatno veća podrška članstvu u EU„, dodao je Bertolini.
Predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht rekla je na otvaranju konferencije da procenat podrške članstvu u EU pada u svim zemljama regiona, delom i zbog stalnog pomeranja vremenske granice za prijem. Liht je ukazala na neophodnost ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i regionalne saradnje, izrazivši strahovanje da će region u suprotnom, ako se nastavi sa razlikama i svađama, ostati periferija EU.
Ona je kazala i da rat u Ukrajini ima trajne posledice na mnoge procese, uključujući integraciju Zapadnog Balkana u EU, navodeći da je „očigledno da šahovske figure nisu na istom mestu kao pre mesec i po dana“.
Nadam se da će EU izaći jača iz krize, ali i mi moramo da uradimo više da učinimo naš region više evropskim„, navela je Liht.
Na konferenciji, između ostalih, učestvuju direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu politiku i bezbednost (SWP) Dušan Reljić, predstavnik Jadranskog bezbednosnog foruma Ditmir Bušati, bivši šef albanske diplomatije, i istraživač rimskog Instituta za međunarodnu politiku Mateo Bonomi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend