93 sekunde Društvo

Prehlada, grip i koronavirus kod dece – kada ih povući iz kolektiva? (VIDEO)

Sa prvim jesenjim danima i naglim vremenskim promenama, a ujedno i sa polaskom u vrtiće i škole povećan je broj dece koja se javljaju pedijatrima u Domu zdravlja Požarevac.
Foto: Boom93

Dr Svetlana Nikolić Acić, pedijatar u Domu zdravlja Požarevac za Boom 93 kaže da su u najvećem broju slučajeva u pitanju akutne respiratorne infekcije, mada je poslednjih nedelju dana povećan i broj dece koja se javljaju sa gastrointestinalnim smetnjama, koja imaju povraćanje i dijareju.

„To se poklapa i sa izmenjenim vremenskim prilikama ali i sa boravkom dece u kolektivu. Boravak u kolektivu predisponira i lakšem širenju infekcije među decom“, kaže Nikolić Acić.

Kada povući dete iz kolektiva?

Prema njenim rečima početak epidemije koronavirusa je već iza nas i uglavnom svi već znaju kako da se ponašaju i na šta da obrate pažnju.

Međutim, u odluku o tome kada dete dovesti kod lekara mora biti uključeno više lica ne samo roditelji već i vaspitači, prosvetni radnici i pedijatri koji stalno edukuju roditelje na šta da obrate pažnju.

„Osnovno je da li neko u porodici imao kontakt sa nekim zaraženim, samim tim je i dete bilo u riziku. Sad se ti simptomi infekcije koronavirusom i infekcijom drugim respiratornim virusima preklapaju i imaju velike sličnosti“, navodi ona.

Od ključnog je značaja podatak da li je dete bilo u kontaktu sa nekim zaraženim, da li je roditelj bio u kontaktu, kao i da li u kolektivu ima deteta koje je bilo zaraženo, za sve ostale informacije oni se javljaju svom izabranom lekaru.

dr Svetlana Nikolić Acić, pomoćnik direktora za organizaciju zdravstvene službe
i odnose sa javnošću

„Pritom ako su svi ti epidemiološki podaci negativni, roditelj je u obavezi da povuče dete iz kolektiva, da ga dan dva prati, da mu prati temperaturu, uvek može da pozove svog izabranog lekara, da se konsultuje kada treba da ga dovede. Ukoliko su ti respiratorni ili bilo koji drugi simptomi blagi mogu sami da uključe terapiju, da proprate dete dan dva uz konsultaciju sa pedijatrom i ukoliko ne dođe do poboljšanja ili dođe do pogoršanja uvek treba da se jave svom izabranom lekaru i da dovedu dete na pregled i ukoliko postoji bilo kakva dilema izabrani lekar će to razrešiti“, ističe doktorka.

Od početka školske godine nije bilo dece sa simptomima koronavirusa

Kako ističe Nikolić Acić, od početka školske godine nije bilo dece sa simptomima koronavirusa, ali od početka epidemije jeste.

„Petnaestoro dece školskog uzrasta i  u predškolskom dispanzeru je bilo troje dece kod kojih je dokazana infekcija koronavirusom, međutim simptomi korone su kod dece vrlo blagi, nekarakteristični i vrlo brzo prođu bez ikakvih komplikacija tako da nije bilo nikakvih problema, niti većeg broja u obolevanju“, rekla je ona.

Nikolić Acić kaže da ima dovoljno vakcina protiv gripa za decu od 3 godine pa nadalje i dodaje da je najavljeno da će stići još 1.000 doza vakcina koje će biti namenjene deci uzrasta od 6 meseci do 3 godine.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend