Društvo

Premijerka sa Radnom grupom za bezbednost novinara o SOS telefonu i optužnicama

Beograd, 26.12.2020. - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic odrzala je sastanak radne grupe za bezbednost novinara, danas u Vladi Srbije u Beogradu. Sastanku je prisustvovala potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojkovic, clan Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matic i predstavnici relevantnih institucija. (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarale su sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara o predmetima koje je formiralo tužilaštvo zbog ugrožavanja novinara i SOS telefonu za informacije o pravima ugroženih koji će biti aktiviran 1. marta.

Kako je saopšteno iz vlade Srbije, na sastanku je pozdravljen završetak prvostepenog procesa u slučaju novinara Portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke „kao dobar primer zajedničkog delovanja svih nadležnih institucija“.

Precizirano je da će 1. marta 2021. godine biti aktiviran SOS telefon sa besplatnim brojem 0800 100 115, preko kojeg će svi novinari koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava. Kol centar će raditi 24 sata.

Prihvaćena je inicijativa da se razmotri mogućnost formiranja revolving fonda, kako bi se sanirala šteta i omogućio normalan život novinarima kojima je napadom uništena imovina, jer može proteći puno vremena do pravosnažnosti presude o proglašenju nekog krivim ili o nadoknadi štete i za to vreme mogu biti prolongirane patnje žrtve.

Član radne grupe i javni tužilac Branko Stamenković rekao je da u dva predmeta, od ukupno 12 koliko je u januaru formirano povodom pretnji upućenih novinarima, nije bilo mesta za pokretanje krivičnog postupka, dok je u 10 predmeta za ukupno devet oštećenih pokrenut postupak i u roku su preduzete sve potrebne radnje.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli probleme u vezi sa diskriminacijom novinara kao i nepozivanjem novinara na pojedine dogadjaje, a o tim slučajevima detaljnije će se razgovarati na sledećem sastanku Radne grupe u martu, kako je predvidjeno planom rada.

U Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja, i medjunarodnih organizacija koje pružaju podršku u sveukupnom unapredjenju medijskog okruženja. Naredni sastanak Radne grupe premijerka Brnabić je zakazala za 26. mart.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend