Društvo

Približava se početak škole: Za kupovinu knjiga i pribora za dva đaka roditeljima potreban minimalac

Foto: S.Lisac
Roditeljima dvoje školske dece za kupovinu udžbenika i školskog pribora kada se sve sabere, potreban je minimalac.

Kompleti udžbenika za osnovce razlikuju se od škole do škole, u zavisnosti od toga koje udžbenike su odabrali učitelji i nastavnici.

Najskuplji su udžbenici za šesti, sedmi i osmi razred, a u zavisnosti od izdavača, roditelji će morati da izdvoje između 18.000 i 20.000 dinara za komplet.

Ukoliko se odluče za nove knjige, za komplet za prvi razred moraju da izdvoje u proseku oko 8.000 dinara.

Još skuplji je komplet za drugi razred koji košta oko 8.800, a mnoge škole samo za srpski jezik traže čak četiri knjige – čitanku, gramatiku, radnu svesku i latinicu. U proseku oko 8.200 dinara koštaju knjige za treći i za četvrti razred.

Neke škole su iz spiskove udžbenika koje će koristiti u narednoj školskoj godini objavile i cenovnike, a računica kaže da komplet za peti razred košta oko 15.500 dinara, za šesti oko 17.000, a za sedmi i osmi i preko 18.000 dinara. U ove cene nisu, međutim, uračunate sve stavke, poput geografskog atlasa za koji treba izdvojiti oko 1.000 dinara.

Cene udžbenika se ne razlikuju mnogo među izdavačima, ali se razlikuje broj knjiga koji traže nastavnici.

Tako, recimo, istorija za peti razred izdavačke kuće Logos košta 950 dinara, Kletova 890, koliko i Freskina, BIGZ-ova je 990, Vulkanova 940, izdanje Zavoda za udžbenike 937 dinara, a Gerundijuma 891.

Foto: S. Lisac

S druge strane, neki nastavnici srpskog jezika i književnosti za svaki razred od petog do osmog traže da učenici kupe i čitanku i gramatiku i radnu svesku (koje često ostanu prazne), a samo ovaj komplet košta od 2.000 do 2.400 dinara.

Školske knjige za niže razrede osnovne škole su, po pravilu, jeftinije. Radne sveske su u proseku oko 600 dinara, udžbenici od 700 do 800, a radni udžbenik matematike iz više delova kod nekih izdavača košta 1.600 dinara.

Prosečna cena udžbenika za više razrede osnovne škole je od 800 do 1.000 dinara, dok su zbirke zadataka nešto povoljnije.

Roditeljima nabavka udžbenika svake godine predstavlja veliki udar na kućni budžet, jer često za jedan komplet udžbenika treba izdvojiti i pola minimalne zarade. Međutim, ukoliko imaju dvoje ili više dece, često se dolazi do računice da samo na complete udžbenika treba dati I ceo minimalac, ako ne i više.

Cene previsoke?

Roditelji sa kojima je Boom93 pričao smatraju da su cene previsoke.

Olakšica je što neke udžbenike mlađa deca mogu da naslede od starije ili da se po nižoj ceni kupe polovni udžbenici. Međutim, nije ni to uvek moguće jer se menja školski program.

Tako je u školskoj 2018/19. donet novi program za prvi i peti razred osnovne škole, u školskoj 2019/2020. menjan je program za drugi i šesti razred, školske 2020/21. za treći i sedmi razred, dok je za školsku 2021/22. promenjen program za četvrti i osmi razred. To, automatski znači da se moraju kupiti novi udžbenici.

U Srbiji ima nešto više od 500.000 osnovaca, i besplatnih udžbenika na državnom nivou nema. Dobijaju ih isključivo osnovci iz socijalno ugroženih porodica, ili ako su treće ili svako naredno dete u porodici. Čak ni tada, ne dobija se ceo udžbenički komplet, već određeni udžbenici moraju da se „dokupe“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend