Društvo

Pritisak na Kovid ambulantu sve veći, juče 16 transporta za bolnicu

Kovid ambulanta
Foto/T.S. Kovid ambulanta
U Kovid ambulanti Doma zdravlja Požarevac juče je bilo preko 257 pregleda. Od tog  broja 167 je prvih, a ostali su kontrolni. Kod 93 pacijenta je potvrđen koronavirus, a 16 pacijenata je sa teškom kliničkom slikom poslato za bolnicu.

Epidemiološka slika u Požarevcu i celom Braničevskom okrugu veoma je nestabilna sa svakodnevnim porastom broja pozitivnih na koronavirus, a poslednjih nekoliko dana broj pregleda u Kovid ambulanti se ne smanjuje.

,,Trenutna situacija  je ozbiljna, epidemiološka slika je nestabilna, veliki  je broj pacijenata što otežava rad medicinskom osoblju. Vikendom je obično nešto manji broj pregleda ali juče je bilo ponovo skoro 300 pregleda i više od pola pacijenata su prvi put na pregledu. Najviše je nevakcinisanih pacijenata koji imaju težu kliničku sliku. Za bolnicu je transportovano  čak 16 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a kod 93 pacijenata je potvđen kovid što je veoma zabrinjavajući broj.“ – istakla je doktorka Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac

Dr Stojković apeluje na građane da  ukoliko je moguće preglede zakažu pre dolaska u Kovid ambulantu da bi se  da bi se izbeglo višesatno čekanje kao i pritisak na medicinsko osoblje.

Telefoni za zakazazivanje pregleda dostupni su na sajtu Doma zdravlja Požarevac. Kovid ambulante u Požarevcu i Kostolcu rade 07  do 22 sata.

Moram da još jednom ukažem građanima na važnost vakcine protiv Kovida, jer je to jedini način da se izbegnu teške kliničke slike. I dalje je veliki broj nevakcinisanih mlađih grđana uzrasta od 18 do 30 godina.“  Vakcina ima, u toku nedelje stižu i nove količine ruske, Sputnjik V, i biće ih i za prvu dozu i revakcinaciju.“ – napominje dr Stojković.

Zaključno sa subotom  16. oktobrom vakcinisano 64.814 građana, revakcinisano  29.636, a treću buster dozu do sada je primilo 7340 građana sa teritorije Požarevca i Kostolca.Građanima su  trenutno dostupne vakcine Sinofarm i Fajzer, a uskoro se očekuje da stignu i nove doze ruske Sputnjik V vakcine. Ona je dostupna trenutno samo za revakcinaciju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend