Društvo

Produžava se popis u većim gradovima

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Rok za završetak popisa stanovništva ističe danas, 31. oktobra, a iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) najavljuju da će popis u nekim opštinama biti produžen od jednog do sedam dana, kako bi se popisali svi stanovnici.

Pomoćnik direktora RZS Petar Korović rekao je za N1 da se analizira situacije i da će danas tokom dana biti zvanično saopšteno gde i za koliko još dana će popis biti produžen.

On podseća da je popis produžen i 2011. godine za pet dana i to u velikim gradovima i opštinama.

Prema njegovim rečima, za sada je izvesno da će popis biti produžen u nekim opštinama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Korović je precizirao da će produženja popisa biti u oko 30 opština na nivou cele zemlje, i to u trajanju od jednog do sedam dana, zavisno od potreba određene opštine.

Građani su na ovom popisu imali pravo da odbiju da odgovore na tri pitanja – o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti. Sagovornik N1 kaže da je većina popisanih građana poslušala preporuke i dala odgovore i na ta tri pitanja.

Upitan o onima koji su odbijali da se popišu, Korović je istakao da cilj Zavoda nije bio da se tim građanima pišu kazne i da je na nivou cele države izdato tek nekoliko desetina prekršajnih kazni.

Pre podnošenja prijave prekršajnim sudovima, Zavod je, prema rečima Korovića, u više navrata pokušavao da ubedi te sugrađane da ispune svoju zakonsku obavezu. Tek pošto su tri puta odbili, protiv njih su pokretane prijave.