Društvo

Proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu krajem 2024.

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

U Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu od novembra 2024. godine počinje proizvodnja automobila koji će biti zamena za Fiat Pandu, piše francuski portal L’Argus. Automobil je razvijen na bazi novog modela Citroena C3 i biće 100 odsto na električni pogon.

Kako se objašnjava, Fijatu je to omogućeno ulaskom u grupu Stelantis, u kojoj se nalaze proizvođači automobila Pežo, Citroen, Opel, Fijat.

Stelantis zapravo čine dve velike grupacije proizvođača automobila italijansko -američki Fiat-Krajsler i francuska PSA grupa.

Kako je najavio proizvođač, nova Panda će se pozicionirati u takozvanom B segmentu višenamenskih gradskih automobila, kao što je bio fijatov model Punto do 2018. godine.

U početku će se proizvoditi ekonomična verzija tog električnog automobila, sa motorom snage 60 kilovata (kW) i kineskom Svolt baterijom od 40 kilovat časova (kWh).

Potom će se nuditi i snažnija verzija (motor snage 80 kW i baterija od 50 kWh).

To se očekuje kada na snagu stupe nova pravila o standardima augtomobilskih motora Euro 7, jer se tada očekuje pad tražne za sadašnjom Fijat Pandom.

Više informacija možete pročitati OVDE.