Društvo

Proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu krajem 2024.

Pixabay/Ilustracija
U Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu od novembra 2024. godine počinje proizvodnja automobila koji će biti zamena za Fiat Pandu, piše francuski portal L’Argus. Automobil je razvijen na bazi novog modela Citroena C3 i biće 100 odsto na električni pogon.

Kako se objašnjava, Fijatu je to omogućeno ulaskom u grupu Stelantis, u kojoj se nalaze proizvođači automobila Pežo, Citroen, Opel, Fijat.

Stelantis zapravo čine dve velike grupacije proizvođača automobila italijansko -američki Fiat-Krajsler i francuska PSA grupa.

Kako je najavio proizvođač, nova Panda će se pozicionirati u takozvanom B segmentu višenamenskih gradskih automobila, kao što je bio fijatov model Punto do 2018. godine.

U početku će se proizvoditi ekonomična verzija tog električnog automobila, sa motorom snage 60 kilovata (kW) i kineskom Svolt baterijom od 40 kilovat časova (kWh).

Potom će se nuditi i snažnija verzija (motor snage 80 kW i baterija od 50 kWh).

To se očekuje kada na snagu stupe nova pravila o standardima augtomobilskih motora Euro 7, jer se tada očekuje pad tražne za sadašnjom Fijat Pandom.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar