Društvo

Promene koje su nam donele dve godine korone

Ilustracija/Pixabay
Godinu za nama ponovo je obeležila pandemija koronavirusa, iako smo se 2021. nadali kao godini u kojoj ćemo se pozdraviti sa koronom. Ipak, desilo se upravo suprotno, te je svih 12 meseci koronavirus, u većoj ili manjoj meri, diktirao tempo i način života tokom protekle godine.

Tokom trajanja pandemije usvojili smo nove navike, pa je već uobičajeno nošenje zaštitnih maski u prodavnicama, javnom prevozu, pozorištima i drugim mestima na kojima se u zatvorenom prostoru okuplja veliki broj ljudi.

Zaživeli su elektronsko i mobilno bankarstvo, mnogi su svoje kancelarije zamenili sobama ili samo kutkom u stanu, a i đaci su više vremena proveli u kućama nego u učionicama. Ulasci u ugostiteljske objekte uslovljeni su kovid propusnicama, aktivnosti u slobodno vreme su smanjene.

Ipak, pandemija je pre svega uticala na zdravstveni sistem. Lekarima i medicinskim radnicima donela je mnogo posla, i preko njihovih mogućnosti, a zbog loše situacije otvarane su i nove bolnice.

Nužnost epidemije – lečenje na daljinu

Potreba za lečenjem kovid pacijenata i ove godine je mnoge bolnice pretvorila u kovid centre, te ponovo odložila redovne kontrole, ali i preventivne preglede, kao i operacije.

Upravo iz razloga što su mnogi lekari, umesto na svojim redovnim pozicijama, morali da budu angažovani u kovid sistemu, telemedicina sve je više dobijala na značaju. Pacijenti su u kontakte sa lekarima stupali putem telefona, mejlova, i drugih vidova komunikacije, a većem broju ljudi odlučio se da preglede zakazuje putem dostupnih onlajn platformi. Određenim pacijentima je ovakav vid pomoći lekara tokom pandemije bio neophodan, upravo zbog savetovanja o ponašanju tokom pandemije, posebno u slučaju kada pacijent sumnja da je zaražen ili samo zna da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Onlajn nastava – unapređena, ali nepoželjna

Oni koji su posebno promenili svoje navike i uobičajeni način rada tokom protekle dve godine su đaci i studenti. Škola je funkcionisala po različitim modelima nastave, koji su se često menjali iz nedelje u nedelju, u zavisnosti od epidemiološke situacije, na nivou cele zemlje, odnosno u lokalnim samoupravama.

Đaci, profesori, pa i roditelji, navikavali su se tokom pandemije na onlajn nastavu, različite platforme za praćenje predavanja, prosleđivanje materijala. Tokom cele protekle godine smenjivala su se „korona pravila“ u školama. Onlajn nastava, uvedena još na početku epidemije 2020. tako je u mnogome promenila đački život, počevši od načina praćenja nastave, učenja, pa do vannastavih aktivnosti i druženja, što je u vreme pandemije bilo svedeno na minimum.

Ipak, ovaj vid nastave se za sve vreme pandemije i unapredio, te su i đaci i profesori za sve to vreme stekli i nove veštine, razvili nove načine komunikacije, prenošenja i sticanja znanja.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPR) Jasna Janković tako je u jednom od razgovora za Euronews Srbija istakla da su nastavnici nakon dugog perioda onlajn nastave postali spremniji za ovaj vid predavanja i da su se određene stvari unapredile jer na početku epidemije 50 odsto njih nije ni na koji način bilo u prethodnom dodiru sa nastavom na daljinu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend