Društvo

Prosečna februarska plata u Požarevcu: Da li pokriva troškove potrošačke korpe?

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Prosečna februarska neto zarada u Požarevcu iznosila je 66.641 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. Međutim, polovina zaposlenih mesečno je primala manje od 53.590 dinara koliko iznosi medijalna zarada.

Najmanju prosečnu zaradu ostvarili su zaposleni u opštini Malo Crniće, kojima su u februaru računi bili “teži” za 52.368 dinara, dok u poslednjih nekoliko meseci najveću platu ostvaruju stanovnici opštine Žagubica, koji su u februaru imali 56.384.

Ipak, gotovo sve opštine Braničevskog okruga uključujući i grad Požarevac i dalje imaju prosečnu platu koja je niža od republičkog proseka, a koja je u februaru iznosila 70.605 dinara.

Baner Boom93 Android aplikacija

Jedino se zaposleni u Gradskoj opštini Kostolac mogu pohvaliti da imaju prosečnu zaradu koja je visa od republičkog proseka, a koja se u poređenju sa drugim opštinama i gradovima u Srbiji nalazi na 15. mestu po visini. Zaposleni u Kostolcu u februaru su u proseku zaradili 73.323 dinara, što je niže jedino od zarada u beogradskim opštinama, Novom Sadu, Nišu i Boru.

Da li je prosečna plata u Požarevcu dovoljna da podmiri potrebe potrošačke korpe?

U januaru je minimalna potrošačka korpa došla do skoro 42.000 dinara, a već tada je bila za oko 8.000 veća od minimalne zarade, i za oko 10.000 niža od medijalne zarade, koju prima gotovo polovina zapoislenih u Srbiji.

Minimalna potrošačka korpa podrazumeva osnovne životne namirnice kao što su hleb i peciva, povrće i voće, sveže i prerađeno meso i suhomesnati proizvodi, riba, mleko i mlečni proizvodi, jaja, šećer, kuhinjska so, kafa, voćni sok, sirće…

Prosečna zarada u Požarevcu u februaru je iznosila oko 66.000 dinara, što znači da kada se 42.000 potroše za potrošačku korpu, tročlanoj porodici ostane oko 24.000 za ostale potrebe, ali se postavlja pitanje koliko građana u Požarevcu ima ovu prosečnu platu.

Prosečna bruto plata obračunata za februar 2022. godine iznosila je 97.392 dinara, naveo je RZS.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za februar 2022. godine, kako se navodi, nominalno su veće za 13,4 odsto, a realno za 4,2 odsto.