Društvo

Prosečna plata u Kostolcu više od 86.000 dinara – gde ste tu vi?

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Kostolac je jedina opština u Braničevskom okrugu u kojoj su prosečne plate, prema novoj statistici, iznad republičkog proseka, koji je u martu iznosio 85.485 dinara.

Novi podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju rast zarada u Srbiji u martu u odnosu na februar, što su i poslednji dostupni podaci. Tako je prosečna srpska plata u martu bila 85.485 dinara bez poreza i doprinosa, nekoliko hiljada veća u odnosu na prethodni presek.

U Braničevskom okrugu su zarade niže od republičkog nivoa za više od 10.000 dinara, a iznose 72.914 dinara neto.

Rekorder u visini plata je Gradska opština Kostolac koja se posle poslednje dostupne plate koja je bila niža, vratila iznad proseka u Srbiji, u kom je zaposlenima u martu u proseku isplaćeno 86.265 dinara neto.

Prosečna plata u Požarevcu koju su zaposleni primili u martu je iznosila 77.501 dinar i otprilike prati prosečnu zaradu u okrugu, jer je i ona daleko ispod proseka republike.

Najniže plate u proseku u okrugu primaju zaposleni u opštini Malo Crniće, koja je u martu iznosila 61.439 dinara.

Kada se uporede prosečne plate u februaru i martu za koje su dostupni poslednji podaci, u svim opštinama okruga uključujući i grad Požarevac primetan je rast prosečnih plata, a najviše u Kostolcu.

Međutim, mnogo manje pažnje posvećuje se medijalnoj zaradi, koja predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koristi se kao neformalni pokazatelj realnih plata u Srbiji.

Tako je medijalna zarada u Srbiji u februaru bila 62.239 dinara, a u martu je 64.363 dinara neto. To znači da je realna plata srpskog radnika malo viša od najniže obračunate zarade u Braničevskom okrugu.