Društvo

Prosečna zarada u Požarevcu 68.614 dinara: Šta vam ostane kada podmirite sve potrebe i račune?

Boom93/N.Stojićević

Boom93/N.Stojićević

Prosečna plata u Požarevcu u julu iznosila je 68.614 dinara neto i u poređenju sa prethodnim mesečnim presekom, niža je za oko 1.000 dinara.

Novi zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku upravo su objavljeni i, sudeći prema njima, prosečna plata u Požarevcu manja je za 4.500 dinara od republičkog proseka.

Poslednji podaci za jul 2022. godine pokazuju da je u Srbiji prosečan mesečni prihod zaposlenog 73.114 dinara i ima blagi pad u odnosu na jun. Podaci za Grad Požarevac, kao i svakog meseca, odudaraju u odnosu na celu ostatak okruga.

Na nivou Braničevskog okruga prosečna mesečna zarada je 63.801 dinar i mahom je podiže prosek iz Gradske opštine Kostolac, u kojoj su zaposleni u julu ostvarili prosečnu zaradu od 74.871 dinar. Tako je prosečna zarada u Kučevu 58.186 dinara bez poreza i doprinosa, u petrovcu na Mlavi iznosi 54.231 dinar, u Žagubici je 57.970 dinara, a u Velikom Gradištu je 55.557 dinara neto.

Najniže zarade na teritoriji Braničevskog okruga imaju zaposleni u Golupcu i to 52.531 dinar neto, što je trend već duže vreme, da u ovoj opštini zaposleni imaju najniže plate u okrugu.

Poznato je da statistika ne odražava pravu situaciju i da prosečnu platu formiraju oni koji imaju zarade – veće od proseka. Zato postoji iznos koji je mnogo realniji i zapravo je bliži najnižoj plati u okrugu, a to je medijalna zarada.

Medijalnu zaradu takođe obrađuje Republički zavod za statistiku i predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. I iznos medijalne zarade je opao i sada iznosi 56.000 dinara neto.

A kako se kreću cene?

Zarade stagniraju, a cene rastu. Prema statistici, potrošačke cene su porasle za 9,7 odsto u prvih osam meseci i to mahom zbog rasta cena goriva, mesa, povrća, hleba, mlečnih proizvoda i ogreva.

Najviše je poskupelo svinjsko meso, krompir, kupus, paradajz, pšenično brašno, sir, jogurt i jaja.

U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada dinara.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

da je situacija i dalje nestabilna i da peleta i dalje nema za kupovinu potvrđeno je ranije za Boom93 na nekoliko stovarišta u gradu.

Na više stovarišta koja je Boom93 kontaktirao, rečeno je da peleta trenutno nema i da ne primaju nove porudžbine.

Prema poslednjim podacima za avgust potrošačke cene su odnosu na isti mesec prošle godine veće za 13,2 odsto. Hrana, koja u potrošnji učestvuje sa više od 30 odsto budžeta poskupela je za petinu. Mesečna inflacija u odnosu na jul je bila 1,2 odsto, dok su od početka godine cene u proseku povećane za 9,8 odsto, piše Euronews Srbija.

Gorivo je ubedljivo najviše poskupelo i to osam odsto za mesec dana i čak 43 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, među stavkama za koje sada treba izdvojiti značajno više novca nego prošle godine je i stambena renta, koja je veća za 21,3 odsto.

Кako piše Euronews, više nego u julu, bilo je potrebno izdvojiti i za majstore. Cene popravke aparata za domaćinstvo su na mesečnom niovu uvećane oko jedan odsto, a na godišnjem nivopu od pet do 13 odsto. Кomunalne usluge su poskupele za oko 2,9 odsto.

Visoke cene hrane predstavljaju najjači udar na novčanike, ali potrošači su proteklog meseca osetili i poskupljenje predmeta za ličnu higijenu i negu za koje je sada potrebno izdvojiti 3,1 odsto novca više nego u julu, dok su frizerske usluge za mesec dana poskupele 1,1 odsto. Šišanje, feniranje i manikir skuplji su, međutim,15,6 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

Račun na pijaci u avgustu je podigla cena voća, koje je tokom prošlog meseca poskupelo za čak 9,7 odsto. Među rekorderima po rastu cena su i namirnice iz kategorije hleb i žitarice koji su skuplje za oko 3,3 odsto.