Društvo

Prosečna zarada u Požarevcu 68.614 dinara: Šta vam ostane kada podmirite sve potrebe i račune?

Boom93/N.Stojićević
Prosečna plata u Požarevcu u julu iznosila je 68.614 dinara neto i u poređenju sa prethodnim mesečnim presekom, niža je za oko 1.000 dinara.

Novi zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku upravo su objavljeni i, sudeći prema njima, prosečna plata u Požarevcu manja je za 4.500 dinara od republičkog proseka.

Poslednji podaci za jul 2022. godine pokazuju da je u Srbiji prosečan mesečni prihod zaposlenog 73.114 dinara i ima blagi pad u odnosu na jun. Podaci za Grad Požarevac, kao i svakog meseca, odudaraju u odnosu na celu ostatak okruga.

Na nivou Braničevskog okruga prosečna mesečna zarada je 63.801 dinar i mahom je podiže prosek iz Gradske opštine Kostolac, u kojoj su zaposleni u julu ostvarili prosečnu zaradu od 74.871 dinar. Tako je prosečna zarada u Kučevu 58.186 dinara bez poreza i doprinosa, u petrovcu na Mlavi iznosi 54.231 dinar, u Žagubici je 57.970 dinara, a u Velikom Gradištu je 55.557 dinara neto.

Najniže zarade na teritoriji Braničevskog okruga imaju zaposleni u Golupcu i to 52.531 dinar neto, što je trend već duže vreme, da u ovoj opštini zaposleni imaju najniže plate u okrugu.

Poznato je da statistika ne odražava pravu situaciju i da prosečnu platu formiraju oni koji imaju zarade – veće od proseka. Zato postoji iznos koji je mnogo realniji i zapravo je bliži najnižoj plati u okrugu, a to je medijalna zarada.

Medijalnu zaradu takođe obrađuje Republički zavod za statistiku i predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. I iznos medijalne zarade je opao i sada iznosi 56.000 dinara neto.

A kako se kreću cene?

Zarade stagniraju, a cene rastu. Prema statistici, potrošačke cene su porasle za 9,7 odsto u prvih osam meseci i to mahom zbog rasta cena goriva, mesa, povrća, hleba, mlečnih proizvoda i ogreva.

Najviše je poskupelo svinjsko meso, krompir, kupus, paradajz, pšenično brašno, sir, jogurt i jaja.

U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada dinara.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

da je situacija i dalje nestabilna i da peleta i dalje nema za kupovinu potvrđeno je ranije za Boom93 na nekoliko stovarišta u gradu.

Na više stovarišta koja je Boom93 kontaktirao, rečeno je da peleta trenutno nema i da ne primaju nove porudžbine.

Prema poslednjim podacima za avgust potrošačke cene su odnosu na isti mesec prošle godine veće za 13,2 odsto. Hrana, koja u potrošnji učestvuje sa više od 30 odsto budžeta poskupela je za petinu. Mesečna inflacija u odnosu na jul je bila 1,2 odsto, dok su od početka godine cene u proseku povećane za 9,8 odsto, piše Euronews Srbija.

Gorivo je ubedljivo najviše poskupelo i to osam odsto za mesec dana i čak 43 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, među stavkama za koje sada treba izdvojiti značajno više novca nego prošle godine je i stambena renta, koja je veća za 21,3 odsto.

Кako piše Euronews, više nego u julu, bilo je potrebno izdvojiti i za majstore. Cene popravke aparata za domaćinstvo su na mesečnom niovu uvećane oko jedan odsto, a na godišnjem nivopu od pet do 13 odsto. Кomunalne usluge su poskupele za oko 2,9 odsto.

Visoke cene hrane predstavljaju najjači udar na novčanike, ali potrošači su proteklog meseca osetili i poskupljenje predmeta za ličnu higijenu i negu za koje je sada potrebno izdvojiti 3,1 odsto novca više nego u julu, dok su frizerske usluge za mesec dana poskupele 1,1 odsto. Šišanje, feniranje i manikir skuplji su, međutim,15,6 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

Račun na pijaci u avgustu je podigla cena voća, koje je tokom prošlog meseca poskupelo za čak 9,7 odsto. Među rekorderima po rastu cena su i namirnice iz kategorije hleb i žitarice koji su skuplje za oko 3,3 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend