Društvo

Prosečna zarada: Za kupovinu televizora radi se 46 sati, za litar ulja 24 minuta

Foto: EnvatoElements
Koliko je potrebno  efektivnog radnog vremena odnosno dana, sati, minuta za kupovinu jednog proizvoda, ako je jedan radni dan 8 sati? Računicu o tome koliko nam je potrebno efektivnog radnog vremena za kupovinu jednog proizvoda izvelo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a na osnovu podataka Zavoda za statistiku, u februaru ove godine bilo je 18 radnih dana, odnosno 144 radnih sati. Ukoliko se posmatra prosečna neto zarada od 70.605 dinara, satnica je iznosila 490 dinara..

Po ovoj računici, za kupovinu automobila Škoda fabija koji košta 1.863.889,26 dinara, ako se računa efektivno radno vreme od 8 sati, potrebno je raditi jednu godinu i sedam meseci. Za jedan LCD televizor od 22,500 hiljada dinara, građanin sa prosečnom zaradom mora da radi 46 sati odnosno 5 dana i 6 sati, a za veš mašinu od 31.472,14 dinara, radiće 8 dana i 11 minuta.

Za rad od skoro tri sata moći će da kupi kilogram kafe, za dva sata i 27 minuta kilogram čokolade, dok će efektivnim radom od jednog sata i dva minuta moći da kupi kilogram svinjskog mesa sa kostima.

Za jedno jaje radi se dva minuta, litar mleka 12 minuta, jogurta 13 minuta, dok je za litar ulja potrebno 24 minuta rada.  Pogledajte koliko je potrebno radnog vremena za kupovinu ostalih proizvoda.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend