Društvo

Protest prosvetara u Smederevu u pet do 12

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ za Školsku upravu Požarevac i Sindikat obrazovanja Srbije grada Smedereva, održaće sutra na gradskom trgu protest pod sloganom „ Stop nasilju nad prosvetnim radnicima na radnom mestu“, koji će simbolično početi u pet do 12.

Ovim okupljanjem, kako su najavili, žele da iskažu podršku kolegi Radosavu Pantiću, profesoru matematike u srednjoj školi “ Despot Đurađ”u Smederevu, koji je supednovan sa radnog mesta i protiv njega se vodi disciplinski postupak nakon što je učeniku koji je ometao čas oduzeo telefon posle čega je došlo do međusobnog guranja u „ borbi“ za mobilni. Protest je javno podržao i Gradski odbor Unije Sindikata prosvetnih radnika Smederevo, koji je za sutra najavio i jednosatni štrajk upozorenja u cilju sprečavanja bilo kakvog narednog oblika nasilja,naveli su u saopštenju. Oni zahtevaju da se hitno, a najkasnije do 19.maja usvoji interni akt škole koji će precizirati obaveze i odgovornsot svih zaposlenih, učenika i roditelja u cilju sprečavanja svakog oblika nasilja, s akcentom na korišćenje i upotrebu mobilnih telefona tokom nastave, kao i proceduru usled nepoštovanja ovog akta.

Ovim želimo da podsetimo javnost da je u školama direktor odgovoran za zakonitost rada ustanove, a obavezan je da blagovremeno informiše zaposlene, učenike i roditelje o svim pitanjima u interesu za rad ustanove u celini. Zato direktori škola, kao odgovorna lica, moraju što pre sesti za sto sa zaposlenima i internim aktom regulisati i obaveze i odgovornost, ali i procedure koje je potrebno sprovesti i ne vršiti ih selektivno, već podjednako u skladu sa zakonskim procedurama, pravilnicima i internim aktom škole, navode iz Gradskog odbora Unije Sindikata prosvetnih radnika Smederevo.

Organizatori protesta ranije su najavili da je poslednji slučaj u smederevskoj školi samo „ kap u čaši“, te da protestom žele da skrenu pažnju na sve prosvetne radnike u Srbiji kojima se svakodnevno dešavaju slične situacije. Između ostalog naveli su da je kolega Pantić samo još jedna u nizu žrtava ovakvog obrazovnog sistema koji se okrenuo protiv onih koji su nosioci obrazovanja – prosvetnih radnika.