Društvo

Protest prosvetnih radnika: Da nastavnika čuje direktor, da direktora čuje uprava, da upravu čuje Ministarstvo, a ne obrnuto (VIDEO)

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Zaposleni u požarevačkim školama okupili su se danas u centru grada i održali protest „Zaustavimo nasilje“. Zahtevaju da se u školama zaustavi svaki vid nasilja. Okupljenima su se obratili predstavnici sindikata škola na skupu, koji je osim u Požarevcu, održan u 47 gradova i opština širom Srbije.

Obraćajući se okupljenima, Jelena Stević, predstavnica sindikata Politehničke škole u Požarevcu rekla je da su svakodnevno suočeni sa različitim oblicima nasilja, te da se mora reagovati.

„Najbolju opomenu poslali su nam upravo naši đaci. Pravo je pitanje zašto smo mi odrasli to dozvolili i kako sad, kad već jesmo, da zaštitimo i sebe i decu koja ničim nisu zaslužila da budu taoci manjine. Apsolutno se nešto mora promeniti i to suštinski, a da bi se to dogodilo i nastavnici i roditelji i direktori i školska uprava i Ministarstvo moraju zajedno da kažu kako se nasilje ne sme tolerisati, a onda i da nakon konstatacije preduzimaju korake i to opet zajednički. Da nastavnika čuje direktor, da direktora čuje uprava, da upravu čuje Ministarstvo, a ne obrnuto, jer upravo nastavnik sporovodi mere, a ko sprovodi mora i da se pita“, navela je Stević.

Foto: S.Lisac

„Razlog okupljanja je da probamo da stanemo na put ovoj pošasti,  koja se pogotovo u poslednje vreme dešava u Srbiji“, rekao je Dragan Kostić, predsednik sindikata obrazovanja Požarevac.

„Pošasti koja se naziva nasilje koje sprovode nasilnici. Njih je, na sreću, mali procenat. Mi se, nažalost, bavimo njima, a ne onima prema kojima oni to rade, učenicima, svojim vršnjacima ili mlađima, prema nastavnicima i nastavnom osoblju, prema tetkicama i svima ostalima koji rade u školama.“

Foto: S.Lisac

Unija sindikata prosvetnih radnika traži status službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju. Traže od vlasti i države izmenu zakona koji će da predvidi stroge kazne za one koji čine nasilje,kao i za njihove roditelje. Roditelji i nastavnici zajedno u borbi protiv svega ovoga, dodao je, između ostalog Kostić.

„Naše društvo je bolesno od nasilja“, rekla je predsednica sindikata Požarevačke gimnazije, Nataša Berić.

„Kada kažemo da je škola ogledalo društva, tu nema velike greške, ona je jedan mikrokosmos u kome se praktično prelamaju svi oni problemi koji su generalno veliki problemi čitavog društva.  Poruke koje nam se šalju kroz medije su takve da nasilje prolazi nekažnjeno, nije čudo što je došlo do eskalacije nasilja u školama zato što nasilje prolazi nekažnjeno.“

Foto: S.Lisac

Berić je navela da institucije u državi ne funkcionišu kada je nasilje u pitanju, ni pravosudni sistem, kao ni  socijalne službe koje bi trebalo da se bave žrtvama nasilja, a žrtva nasilja ima na sve strane. Imamo žrtve nasilja u porodicama, to nasilje se vrlo često iz porodica preliva u školu zato što deca koja rastu uz nasilje ne znaju za drugi jezik i  drugi način komunikacije. U takvim porodicama vi nemate saradnike, jer nemaju ni te porodice međusobno normalnu komunikaciju i odnose, i šta onda da radimo s tom decom?  Toj deci je škola nekad jedino utočište, a ako u školi ne mogu da se osećaju bezbedno, zato što mogu da dožive nasilje, onda smo mi svi pali na najvažnijem ispitu, a to je da kad deca dođu u školu, moraju sva da budu bezbedna.

Berić je dodala da se na nasilje okreće glava, te se ćutanjem daje odobravanje nasilju. To je ono što ne sme da se radi. Nema odvraćanja glave od nasilja!

„Ubeđen sam da svako od vas oseća bes i gnev i muku zbog svega onoga što se u proteklim nedeljama dešavalo po školama širom Srbije i zbog onoga što se već dugo dešava u svim našim školama. Mogu samo da zamislim kako se oseća koleginica Stevanović iz Trstenika. Odavde joj poručujemo da nije sama i da smo glasno i hrabro uz nju“, rekao je Valentino Oljača, predsednik sindikata osnovne škole ,,Milisav Nikolić’’ iz Boževca. Dodao je da Ministarstvo prosvete pominje da će ubzo obrazovati nekakve timove i komisije, a kao odgovor na to ja ću citirati Vinstona Čerčila koji je još davno rekao: ,,Ako ne želite da rešite problem, vi obrazujte komisiju’’.

Foto: S.LIsac
Davor Žabarac predstavnik Regionalnog centra je naveo  da trenutno živimo kulturu nasilja ili vrstu antikulture.
„Ministarstvo je protiv prosvete. Dde su ljudi koji se tamo nalaze kao savetnici i primaju visoke plate? Na čijoj su oni strani, na strani obrazovanja ili ličnog interesa? Ako se tako nastavi, ovo društvo je osuđeno na potpuni krah i sunovrat, jer je sunovrat obrazovnog i vaspitnog sistema sunovrat jednog društva.“
Foto: S.Lisac
Vlada Gojković, predsednik sindikata radnika u školi „Dositej Obradović“ je rekao da listajući elektronsku štampu možemo naići na desetine slučajeva fizičkog razračunavanja maloletnih ili jedva punoletnih učenika sa svojim učiteljima i nastavnicima. „Važeći zakoni sistema obrazovanja takvi su da ne da ne mogu sprečiti ovakve događaje već se izgredniku daje zeleno svetlo da sve može ponoviti. Ovde smo danas svi ista stranka. Ovde su danas svi oni koji se protive nasilju, koji se protive siledžijstvu i poniženjima. Čuje se da su prosvetari oni koji ništa ne rade i imaju tri meseca godišnjeg odmora, ponovo se nešto bune ne bi li dobili povišicu plate. Opet nije istina. Svi oni koji danas pominju povišicu plate samo su produžena ruka režima. Oni koji na taj način informišu javnost žele da relativizuju i zataškaju istinu. Ovde smo danas isključivo iz sledećeg razloga, tražimo da se spreči nasilje nad učenicima, nastavnicima i ostalim radnicima, tako što će se svaki napad na njih okvalifikovati kao krivično delo“, dodao je.
Foto: S.Lisac

U 820 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas nije bilo nastave ni u prvoj ni u drugoj smeni, a prosvetni radnici iz tih škola su na trgovima u 47 gradova i opština tačno u podne održali protest ‘‘Stop nasilju u školama‘‘ u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja broji oko 30.000 članova širom zemlje. Protest je održan i u Požarevcu pod nazivom „Zaustavimo nasilje“. Protesti i obustava rada se organizuju širom Srbije u znak podrške nastavnici iz Trstenika i zbog narastajućeg nasilja u školama.