Društvo

Protest radnika Fijata: Blokiraćemo Kragujevac, a ako treba i Beograd

FOTO: Pixabay ilustracija
Fijatovi radnici blokirali su glavni ulaz u fabriku i zahtevaju od države, kao trećinskog vlasnika da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja. Ukoliko država ne pronađe rešenje, najavljuju blokadu gradskih saobraćajnica i auto-puta.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine piše N1.

Podsetimo, samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija Stelantis najavili da će se u Srbiji proizovditi novi električni automobil, radnici kragujevačke fabrike dobili su ponudu da biraju između rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Iz uprave kragujevačke fabrike poručili su da je takva ponuda u skladu sa usavršavanjem radnika i konstatnim poboljšanjem učinka kompanije Stelantis.

Radnici koji su se okupili ispred fabrike poručuju da su stavljeni pred svršen čin i od države, kao manjinskog vlasnika fabrike, traže da im ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela.

„Mi smo ovde da radimo, ako je nov model potpisan, mi želimo program do novog modela, ako je to minimalac, onda minimalac“, rekao nam je jedan od radnika i dodao da će, ako do ponedeljka, ne dobiju odgovor vlasti blokirati ceo Kragujevac, a spremni su da idu i „do Beograda ako treba“.

Okupljeni radnici istakli su i da nisu dobili nikakvu formalnu ponudu, samo papir sa visinom plate i bonusa za rad u inostranstvu.

Dodali su i da se ne zna iznos otpremnine koji bi dobili oni koji se ne opredele za odlazak van zemlje, ali da se nezvanično može čuti da taj iznos ne bi bio veći od 4.000 evra za 12 godina staža, koliko već radi Fijatova fabrika u Šumadiji.

Jedan od radnika je dodao da je danas isto kao „1942. kad su Kragujevčani išli na prinudni rad u inostranstvo“, dok se njegov kolega požalio da je više radnika provelo noć u Hitnoj pomoći.

„Mladi ljudi su uzeli kredite, imaju decu, to je godinama trebalo da se objašnjava narodu ako će da dođe do ove situacije“, poručio je on.

Kako N1 nezvanično saznaje, u Beogradu je u toku sastanak ministarke rada Darije Kisić i predstavnika sindikata Fijata, ali nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu, niti saznati ko sve tačno prisustvuje sastanku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Mozete da blokirate I Berlin, Pariz, London pa cak I severni tok 2, sve van je dzaba. Verujte mi.

%d bloggers like this:
Send this to a friend