Društvo

Protest zbog odbijanja reklame protiv Rio Tinta ispred RTS-a i Vlade Srbije

Foto: N1/printscreen
Direktor projekta "Kreni - promeni" Savo Manojlović izjavio je večeras da, ako gradjani ne mogu da vide reklamu protiv Rio Tinto na RTS-u, gledaće je po društvenim mrežama i plakatima sa QR kodom kojima će biti izlepljena i vlada Srbije.

Manojlović je na protestu ispred zgrade RTS-a, koji je organizovan nakon što je medijski javni servis odbio da emituje reklamu protiv Rio Tinta za čiju su izradu i emitovanje novac prikupili gradjani malim donacijama, pozvao prisutne „da se u jednoj koloni prošetaju do vlade Srbije“ i tamo nastave protest, tako što će izlepiti plakate sa reklamom i QR kodom za njeno preuzimanje.

On je ispred RTS-a rekao da je reklama snimljena zato što na javnom medijskom servisu nije moglo da se čuje drugačije mišljenje o podršci vlasti kompaniji Rio Tinto i njenim namerama za otvaranje rudnika litijuma.

Manojlović je rekao da će se „Srbija braniti u Jadru“ i da je povodom toga snimljena reklama.

„Sa malim donacijama 1.000 ljudi je dozvolilo da se snimi jedna reklama i da se pošalje jasna poruka, koja će pokazati da RTS ne može da sakrije istinu. Podelićemo reklamu po društvenim mrežama, izlepićemo Srbiju. Poslaćemo jasnu poruku – ovo je naša zemlja, ovo je naša reklama, Rio Tinto marš sa Drine. Pred nama je bitka za vodu i vazduh, pred nama je bitka za istinu“, rekao je Manojlović.
On je dodao da je protest zakazan tri dana nakon što iz RTS-a nisu odgovorili nakon što su ispunjene sve zakonske pretpostavke za emitovanje reklame, i „nakon što su ih slali po kancelarijama u kojima nije bilo nikoga“.

Izvršna direktorka „Kreni – promeni“ Marina Pavlić je rekla da su uspeli da za četiri dana malim donacijama prikupe traženi novac za reklamu protiv Rio Tinta, po ceni od 7.000 do 11.000 dinara za jedan sekund, dok je kompanija Rio Tinto za reklamu koja je emitovana na RTS, po istim cenama, plaćala „pola miliona dinara samo u jednom terminu puštanja“.

„Mi nismo došli da ih molimo, već da platimo reklamu koji su tražili, koji ste svi vi zajedno sa nama sakupili. Tražimo naše gradjansko pravo da se reklama pusti. U samo 30 sekundi u jednom danu neće da dozvole da se naš glas čuje“, kazala je Pavlić.

Ispred glavnog ulaza u zgradu RTS po prvi put je emitovana reklama koju je ta televizija odbila da emituje, a okupljenima su se obratili i glumci Jelena Supljanin i Viktor Savić koji se pojavljuju u reklami protiv Rio Tinta.

Okupljeni na protestu su se nešto pre 20.00 sati u koloni uputili ka Vladi Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend