Društvo

Proverite da li ste platili kaznu za prekršaj pre nego što krenete na odmor

registar neplaćenih kazni
Foto/Printscreen/ Registar neplaćenih kazni
Da bi izbegli razne neprijatnosti pre odlaska na odmor i putovanja u inostranstvo svi građani Srbije trebalo bi da, pre nego što planiraju put van Srbije,  obavezno provere u Registru neplaćenih kazni da li imaju neka zaostala dugovanja, odnosno neplaćene kazne za prekršaje, kako ne bi došli u situaciju da ih vrate s granice.

Krenula je sezona godišnjih odmora, a od početka leta brojni su primeri srpskih turista koji nisu stigli do željenih destinacija jer su vraćeni sa granice. Ko ne plati kaznu za prekršaj, ne može da pređe granicu, bilo da putuje automobilom, autobusom ili avionom.  Mnogi građani tvrde da su put ka inostranstvu morali neplanirano da prekinu zbog naplaćenih kazni,  ali  u pitanju je zapravo  neodazivanje na pozive suda.

Nije problem neplaćena kazna već ne odazivanje na sudske pozive

Kako su za Boom 93 potvrdili iz Policijske uprave Požarevac, građani ne mogu da bude vraćeni sa granice ako imaju  neplaćenu kaznu. Međutim, ukoliko se osoba ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje. Ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji.

Policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje samo ako je za vama raspisana poternice zbog neodazivanja na sudske pozive.

 Proveru mogu izvršiti jednostavnim pristupom Registru neplaćenih novčanih kazni, koji je dostupan građanima preko sajta Ministarstva pravde, jednostavnim unosom imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja građana. Link ka REGISTRU

Na ovaj način  ćete sebe poštedeti neprijatnosti na graničnim prelazima. Inače, ista provera se vrši i prilikom ulaska u zemlju.

registar
Foto/printscreen/ registar unos podataka

Najčešće se radi o novčanim kaznama koje nisu visoke, za neki neplaćeni prekršajni nalog, gde sudija nakon svih zakonom propisanih radnji po kojima kažnjeni ne postupi, izda poternicu.

Saglasnost za putovanje dece u inostranstvo

Takođe je važno proveriti imaju li deca potrebnu dokumentaciju za put. U zakonu se nigde ne navodi da je Saglasnost za putovanje dece u inostranstvo neophodan dokument ukoliko deca putuju u inostranstvo u pratnji jednog roditelja ili sa bakama i dedama. Ali usled sve učestalijih kriminalnih aktivnosti, kao što je trgovina decom, pripadnici MUP-a sugerišu da je pismena saglasnost roditelja poželjna zato što se na taj način sama procedura prelaska preko granice skraćuje i pojednostavljuje.

Zeleni karton i pasoš koji ističe za manje od tri meseca

Pored ovoga važno je proveriti da li imate zeleni karton ukoliko putujete sopstvenim autobilom. Ovaj dokument je neophodan za putovanje u mnoge zemlje a  može se  kupiti i na samim graničnim prelazima ili njihovoj blizini ukoliko niste kupili u mestu odakle krećete na put. Ovaj dokument je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano.

Posebno treba obratiti pažnju na to da li vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To je takođe jedan od razloga zašto vas mogu vratiti sa aerodroma ili graničnih prelaza.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Al prvo proverite dal ste uopste napravili prekrsaj. Jer Srbija je zemlja cuda. Svasta je moguce.

%d bloggers like this:
Send this to a friend