Društvo

Pružanje psihološke pomoći mladim ljudima kroz radionice “Imaš problem, tu smo za tebe”

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

U gradskoj biblioteci održana je obuka pružanja vršnjačke psihološke pomoći. Mladima su predstavljene tehnike i sam proces psihološke pomoći na primerima, kao i tehnike koje su specijalno dizajnirane za samospoznaju, unutrašnje čitanje emocija i bolju komunikaciju sa drugima.

Jedan od vršnjačkih edukatora, Kristina Miloradović, maturantkinja Požarevačke gimnazije rekla je za Boom 93 da kod mladih postojii retka grupa  koja je spremna za rad i velika grupa mladih kojoj je potrebna psihološka pomoć, ali se plaši da je potraži ili ne zna kome da se obrati.

FOto: S.LIsac

„Jako je bitno da širimo svest o ovome i da smo mi tu, kao i što sam projekat nosi naziv “Imaš problem, tu smo za tebe”. Tribina je bila posvećena pružanju pomoći i nadamo se da je poruka doprla do onih koji treba da je čuju. I na lokalnom nivou, i inače na državnom, ali i u svetu sve češće se javlja depresija kod mladih i svi vidovi nekih psiholoških poremećaja.“, naglašava Kristina i dodaje da postoji više razloga, može da bude neprihvaćenost od sredine, pandemija, otuđenost, loša komunikacija sa roditeljima, loša komunikacija u školi.

Miloradovidć kaže da ima mnogo okidača za ove probleme, ali da edukatori rade na tome. Razni stereotipi i kompleksi kod mladih najpre su plod nekih nezdravih primera na društvenim mrežama. Samo standardi lepote imaju jako veliki uticaj na mlade osobe, nezavisno od pola, i svi teže tom nekom savršenom izgledu sa društvenih mreža koji je realno nemoguće postići, ocenjuje Kristina.

Pored Kristine obuku su držale maturantkinje Ivana Čepić iz Ekonomske škole i Andrea Vrećić iz Politehničke. Mladima su se obratile i sa njima razgovarale pedagoškinja Požarevačke gimnazije, Živkica Đorđević i psihološlkinja, Olivera Hajrović.

Foto: S.Lisac