Društvo Mladi

Pružanje psihološke pomoći mladim ljudima kroz radionice “Imaš problem, tu smo za tebe”

Foto: S.Lisac
U gradskoj biblioteci održana je obuka pružanja vršnjačke psihološke pomoći. Mladima su predstavljene tehnike i sam proces psihološke pomoći na primerima, kao i tehnike koje su specijalno dizajnirane za samospoznaju, unutrašnje čitanje emocija i bolju komunikaciju sa drugima.

Jedan od vršnjačkih edukatora, Kristina Miloradović, maturantkinja Požarevačke gimnazije rekla je za Boom 93 da kod mladih postojii retka grupa  koja je spremna za rad i velika grupa mladih kojoj je potrebna psihološka pomoć, ali se plaši da je potraži ili ne zna kome da se obrati.

FOto: S.LIsac

„Jako je bitno da širimo svest o ovome i da smo mi tu, kao i što sam projekat nosi naziv “Imaš problem, tu smo za tebe”. Tribina je bila posvećena pružanju pomoći i nadamo se da je poruka doprla do onih koji treba da je čuju. I na lokalnom nivou, i inače na državnom, ali i u svetu sve češće se javlja depresija kod mladih i svi vidovi nekih psiholoških poremećaja.“, naglašava Kristina i dodaje da postoji više razloga, može da bude neprihvaćenost od sredine, pandemija, otuđenost, loša komunikacija sa roditeljima, loša komunikacija u školi.

Miloradovidć kaže da ima mnogo okidača za ove probleme, ali da edukatori rade na tome. Razni stereotipi i kompleksi kod mladih najpre su plod nekih nezdravih primera na društvenim mrežama. Samo standardi lepote imaju jako veliki uticaj na mlade osobe, nezavisno od pola, i svi teže tom nekom savršenom izgledu sa društvenih mreža koji je realno nemoguće postići, ocenjuje Kristina.

Pored Kristine obuku su držale maturantkinje Ivana Čepić iz Ekonomske škole i Andrea Vrećić iz Politehničke. Mladima su se obratile i sa njima razgovarale pedagoškinja Požarevačke gimnazije, Živkica Đorđević i psihološlkinja, Olivera Hajrović.

Foto: S.Lisac

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend