Društvo

Prva beba rođena u Novoj godini u Opštoj bolnici dečak

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Prva beba koja je u Novoj godini rođena u požarevačkom porodilištu je dečak.

Nakon njega, rođene su još dve bebe, devojčice.

Grad Požarevac kao i prethodnih godina, tradicionalno prve tri bebe rođene u novoj godini daruje sa po 40.000 dinara.

U novoj godini dodatna podrška roditeljima

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojima će od 1. januara za svako prvorođeno dete biti isplaćivano po 300.000 dinara. Pomoć porodicama za prvo dete do sada je bila 100.000 dinara. Porodicama koje dobiju drugo i treće dete biće isplaćena jednokratna pomoć od po 100.000 dinara.

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić, koja je predsedavala sednicom Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Ona je navela da će majka koja rodi blizance dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400.000 dinara, odnosno za trojke 500.000 dinara.

“Nove mere pronatalitetne politike Ministarstvo i Vlada Republike Srbije donosi u nameri da se zaustavi negativan trend pada stope nataliteta i da se značajno doprinose podsticaju rađanja”, saopštili su iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Još jedna mera populacione politike je i subvencija za učešće prilikom rešavanja stambenog pitanja i definisana je kao pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana, po osnovu rođenja deteta. Pravo na ovaj podsticaj imaće, takođe, žene koje postanu majke u 2022. godini, ali još nisu poznati detalji i uslovi za korišćenje ove subvencije.