Društvo

Prva sednica Radne grupe za izmene i dopune Porodičnog zakona

Zrenjanin, 12.07.2021. - Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrovic predstavio je danas neke od polaznih osnova na kojima ce raditi Posebna radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Porodicnog zakona. Dmitrovic je predsednik Radne grupe koja je u Palati Srbija u Beogradu odrzala svoju prvu sednicu. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/Vuk Nenezic/MO)
U Beogradu je održana prva sednica Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona koje će po rečima ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, unaprediti ostvarivanje prava deteta i poboljšati njegov položaj.

Ministar je na sednici održanoj u Palati Srbija naveo da će izmene i dopune tog zakona unaprediti i prava i položaj drugih članova porodice, posebno ukoliko im je potrebna pomoć i podrška države u oblasti porodičnih odnosa.

Kako je prenelo resorno ministarstvo, Dmitrović je dodao da je polaznim osnovama predvidjeno davanje mogućnosti detetu da izrazi svoje mišljenje u postupcima, bez obzira na njegov uzrast.

„Predvidjeno je redefinisanje mera preventivnog i korektivnog nadzora nad roditeljskim pravom, zatim ukidanje mogućnosti usvajanja deteta čiji su roditelji lišeni poslovne sposobnosti, ukida se mogućnost sklapanja sporazuma o usvojenju izmedju roditelja i budućih usvojitelja“, naveo je ministar.

Dodao je je predloženim odredbama predvidjeno i ukidanje potpunog i delimičnog lišenja poslovne sposobnosti i uvodjenje instituta ograničene poslovne sposobnosti.

„Zakon uvodi definiciju deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, ukidanje fizičkog kažnjavanja deteta kao vaspitnog sredstva roditelja kao i ukidanje maloletničkih brakova a prednacrtom je predvidjeno i uvodjenje obaveze nadležnih organa da prate izrečenu meru zaštite od nasilja u porodici, kao i definisanje pojma najboljeg interesa deteta“, naveo je ministar.

Ocenio je da predložene izmene Porodičnog zakona treba da osnaže porodicu kao osnovnu ćeliju društva, posebno zbog teške demografske slike u Srbiji.

„Sva prava pojedinca, od dece do staraca, moraju da budu zadovoljena i poštovana, ali u svemu tome ne sme da izgubi porodica. Jedino snažna i mnogobrojna porodica može da zaustavi demografski sunovrat i sada nisku stopu rodnosti u našem narodu podigne na viši nivo“, ocenio je Dmitrović.

U sastavu Radne grupe su i predstavnici više ministarstava, ustanova socijalne zaštite i civilnog sektora, zaštitnika gradjana, poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Visokog saveta sudstva i drugih institucija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend