Društvo

Putevi Srbije procenjuju koliko saobraćajnice utiču na broj poginulih

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

„Putevi Srbije“ raspisali su nabavku izveštaja u kojima će se analizirati da li i u kojoj meri putevi u Srbiji utiču na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima.

„Putevi“ su raspisali tender pod nazivom „Projekat nezavisnih ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima u Republici Srbiji“ piše Nova ekonomija.

„Nezavisne ocene saobraćajnih nezgoda podrazumevaju sistematski pristup u proučavanju uzroka i okolnosti koji su doveli do nastanka nezgode sa smrtnim ishodom, i koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa putem. Analiza je usmerena na uočavanje neodstatka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja“, piše u tehničkoj dokumentaciji.

Baner Boom93 Android aplikacija

Procenjena vrednost javne nabavke je 20,8 miliona dinara, a ugovorom će biti obuhvaćene saobraćajne nezgode od 2020. godine pa na dalje.

Vreme trajanja projekta je devet meseci od datuma potpisivanja ugovora, a u toku trajanja ugovora potrebno je uraditi 450 izveštaja za saobraćajne nezgode sa poginulim licima.

Projekat, kako se navodi, treba da obezbedi i predlog mera koje će doprineri poboljšanju identifikovanih opasnih mesta, odnosno deonica, i na kojima će, nakon implementacije, biti podignut nivo bezbednosti saobraćaja na državnim putevima u Srbiji.

Izveštaj nezavisnih ocena treba da sadrži analizu faktora bezbednosti saobraćaja koje čine: čovek-vozilo-put-okolina, piše u dokumentaciji.

Poseban osvrt je na uticaju puta i njegov doprinosa nastanku i posledicama saobraćajne nezgode, kao i detaljan predlog mera za sprečavanje sličnih tipova (vrsta) nezgoda na posmatranoj lokaciji ili bilo kojoj drugoj sličnoj lokaciji.

Stručni tim odabranog izvršioca će, kako se navodi,  u zakonom predviđenom roku od događanja nezgode izaći na lice mesta, sakupiti i analizirati sve relevantne podatke o lancu događaja pre, za vreme i nakon nezgoda sa poginulim licima i predložiti mere.

„Analiza nezgode treba da otkrije da li su se nezgode ili posledice nezgoda mogle izbeći ili umanjiti boljim projektom bezbednosti puta, manjom brzinom ili drugim građevinskim i/ili saobraćajnim merama namenjenim povećanju bezbednosti saobraćaja“, objašnjava se u dokumentaciji.

Izveštaj treba da sadrži: osnovne podatke o saobraćajnoj nezgodi, tip i vid saobraćajne nezgode, mesto i vreme nastanka, podaci o učesnicima nezgode, podaci o vozilu, podaci o putu, meteorološkim prilikama, povrede učesnika saobraćajne nezgode, oštećenja vozila, analiza nastanka saobraćajne nezgode, opis zatečenog stanja, predlog mera za uklanjanje uočenih problema.

Rok za podnošenje ponuda je 27. jun.