Društvo

Putevi Srbije procenjuju koliko saobraćajnice utiču na broj poginulih

FOTO: R. Momirović/Boom93
"Putevi Srbije" raspisali su nabavku izveštaja u kojima će se analizirati da li i u kojoj meri putevi u Srbiji utiču na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima.

„Putevi“ su raspisali tender pod nazivom „Projekat nezavisnih ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima u Republici Srbiji“ piše Nova ekonomija.

„Nezavisne ocene saobraćajnih nezgoda podrazumevaju sistematski pristup u proučavanju uzroka i okolnosti koji su doveli do nastanka nezgode sa smrtnim ishodom, i koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa putem. Analiza je usmerena na uočavanje neodstatka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja“, piše u tehničkoj dokumentaciji.

Procenjena vrednost javne nabavke je 20,8 miliona dinara, a ugovorom će biti obuhvaćene saobraćajne nezgode od 2020. godine pa na dalje.

Vreme trajanja projekta je devet meseci od datuma potpisivanja ugovora, a u toku trajanja ugovora potrebno je uraditi 450 izveštaja za saobraćajne nezgode sa poginulim licima.

Projekat, kako se navodi, treba da obezbedi i predlog mera koje će doprineri poboljšanju identifikovanih opasnih mesta, odnosno deonica, i na kojima će, nakon implementacije, biti podignut nivo bezbednosti saobraćaja na državnim putevima u Srbiji.

Izveštaj nezavisnih ocena treba da sadrži analizu faktora bezbednosti saobraćaja koje čine: čovek-vozilo-put-okolina, piše u dokumentaciji.

Poseban osvrt je na uticaju puta i njegov doprinosa nastanku i posledicama saobraćajne nezgode, kao i detaljan predlog mera za sprečavanje sličnih tipova (vrsta) nezgoda na posmatranoj lokaciji ili bilo kojoj drugoj sličnoj lokaciji.

Stručni tim odabranog izvršioca će, kako se navodi,  u zakonom predviđenom roku od događanja nezgode izaći na lice mesta, sakupiti i analizirati sve relevantne podatke o lancu događaja pre, za vreme i nakon nezgoda sa poginulim licima i predložiti mere.

„Analiza nezgode treba da otkrije da li su se nezgode ili posledice nezgoda mogle izbeći ili umanjiti boljim projektom bezbednosti puta, manjom brzinom ili drugim građevinskim i/ili saobraćajnim merama namenjenim povećanju bezbednosti saobraćaja“, objašnjava se u dokumentaciji.

Izveštaj treba da sadrži: osnovne podatke o saobraćajnoj nezgodi, tip i vid saobraćajne nezgode, mesto i vreme nastanka, podaci o učesnicima nezgode, podaci o vozilu, podaci o putu, meteorološkim prilikama, povrede učesnika saobraćajne nezgode, oštećenja vozila, analiza nastanka saobraćajne nezgode, opis zatečenog stanja, predlog mera za uklanjanje uočenih problema.

Rok za podnošenje ponuda je 27. jun.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend