Društvo Ekonomija

Računovodstvena komora: Pod hitno ukinuti propise koji štete privredi

Porez digitron/ pixabay/ilustracija
Računovodstvena komora Srbije saopštila je da je predsedniku Srbije prosledila zaključke o propisima koji ne doprinose pravnoj sigurnosti, kao i o propisima koji opterećuju rad računovođa i poreskih obveznika. Tim  zaključcima je obrazloženo koje propise treba hitno menjati, a koje tek treba doneti.

Propise u oblasti računovodstva treba menjati zbog uspešnog rada i veće pravne sigurnost u radu, posebno domaćih preduzetnika i privrednih društava, navodi Računovodstvena komore Srbije. On je inače, kako se navodi u saopštenju, zaključke o svemu tome usvojila na svojoj skupštini.

Ti zaključci su upućeni predsedniku Srbije su upućeni jer je on, kako se podseća, potpisnik Zakona o računovodstvu.

Sadržaj zaključaka objavljen je na sajtu Računovodstvene komore Srbije, dostavljeni su dostavljeni su i ministru Ministsrstva finansija.

Navodi se da RKS okuplja računovođe koje su uspešno učestvovale u sprovedenim reformama, kao i u uvođenju Objedinjene naplate kod Poreske uprave i u prelasku na elektronsko poslovanje, reforme Fonda PIO, CROSO i drugih institucija.

RKS kako navodi radi i doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta, propisa i procedura i saradnje računovodja i poreskih obveznika sa državnim institucijama, što je sve u interesu budžeta Srbije.

Navedene propise prema mišljenju RKS treba hitno menjati, jer su napravili veliku štetu budžetu i poreskim obveznicima. Primer toga je kako se navodi test samostalnosti koji je uveden u Zakonu o porezu na dohodak građana.

Navodi se da su pored RKS štetnost testa samostalnosti potvrdili Udruženje zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Digitlna zajednica Srbije, kao i Udruženje frilensera i radnika na internetu, čiji su predstavnici učestvovali na zajedničkom panelu početkom juna.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend