Društvo

Radna grupa: Ubrzati donošenje izmena Zakona o javnom informisanju i medijima

kamera mediji
Foto/ilustracija mediji pixabay
Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarale su sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju o sprovođenju akcionog plana i o prioritetima za naredni period, saopšteno je iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu i predstavnici Ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Žiofre je rekao da su sloboda medija i izražavanja od izuzetne važnosti za EU i ocenio da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je njeno sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Istakao je da je zato važno da radna grupa nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana, te da je potrebno da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene.

Brnabić je istakla da prioriteti u narednom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade.

Pored tog zakona, Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i na izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Ona je zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Gojković je rekla da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji.

Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima i da je veoma važno da se taj proces ubrza, jer su izmene i dopune tog zakona važne i zbog pitanja projektnog sufinansiranja, koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja društveno-ekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova, što je uticalo na njenu efikasnost.

Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, i da se reši pitanje preostalih, odnosno nezavršenih privatizacija medija, a u razgovoru je istaknuta i važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend