Društvo

Radnici „Kostolac usluga“ protestuju osmi dan: Zahtevi za povećanje plata i toplog obroka

FOTO: Slađan Savić

FOTO: Slađan Savić

Radnici tri sindikalne organizacije Sloga, Nezavisnost i Kostolac usluge već osam dana protestuju ispred Upravne zgrade preduzeća „Kostolac Usluge“ d.o.o. u Kostolcu.<strong><br /> </strong>

„Direktoru Dragoslavu Đokiću još 15. avgusta uputili smo zahteve koji se odnose na povećanje zarade zaposlenima za 20 odsto, povećanje toplog obroka koji je trenutno 50, na 300 dinara i prebacivanje u radni odnos radnika koji su na ugovorima o privremeno povremenim poslovima, a koji imaju minimalne plate“, naveo je u izjavi za Boom93 Slađan Savić, predsednik sindikata Kostolac usluga.

Radnici koji rade po ugovoru o privremeno povremenim poslovima rade u službi higijene i primaju platu od 29.000 dinara i služba obezbeđenja koja radi za 31.000 dinara mesečno.

„Jedino što smo u prethodnom periodu dobili je povećanje zarade od 10 posto koja nije obuhvatila sve zaposlene, već samo jedan deo. Od 750 ljudi koji rade, povećanje je dobilo njih 200. Zbog toga su se sindikalni predstavnici dogovorili i započeli prtest ispred upravne zgrade preduzeća još prošlog ponedeljka“, dodao je on.

Kako bi pokazali šta radnici mogu da priušte za 50 dinara toplog obroka, oni su kuvali klot pasulj i supu, a u planu je da kuvaju i kačamak.

„Želimo normalan topli obrok i normalne zarade, jer su svi došli do minimalne zarade, a lica koja su angažovanja na ugovorima o privremeno povremenim poslovima su ispod minimalne zarade. Išli smo u petak kod direktora na razgovore sa predstavnicima drugih sindikalnih organizacija koje su nas podržale, ali nakon razgovora nismo došli do rešenja, jer direktor nije pokazao volju da se nešto pokrene i reši“, zaključuje za Boom93 Savić.

Prosečna zarada zaposlenih u Kostolac uslugama u neto iznosu je 40.813 dinara, što je ispod republičkog proseka, dok je topli obrok 50 dinara.

„Kostolac Usluge“ d.o.o. bavi se pružanjem usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanjem higijene prostorija.

Osnovano je je 2004. godine u Kostolcu, procesom restrukturiranja i izdvajanjem iz EPS-a i posluje sredstvima u državnoj svojini.