Društvo

Radovanović: Ne „gurati“ ljude u kampanji na mitinge

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za N1 da se trenutno nalazimo na silaznom kraku šestog talasa koronavirusa, i da će doći do smirivanja, odnosno da ćemo na jesen i u ranu zimu imati još nekih talasića, ali oni neće biti takvog intenziteta kao do sada.

„Na procenu može da utiče pojava nekog novog soja, ali te varijacije nisu toliko dramatične kao kod gripa da bi nas previše iznenadile, no važno je ozbiljno se ponašati narednih sedmica, nije sve gotovo“, upozorava Radovanović, ukazujući da se zahuktava predizborna kampanja i da tokom nje treba štedeti ljude, odnosno ne terati ih „da se guraju po autobusima i mitinzima“.

On navodi i da je problem što nemamo prave podatke zdravstvenih vlasti o procentu stanovništva koji je bio u kontaktu sa virusom, niti koliko ljudi ima antitela, ali, procenjuje da je taj broj negde između 4,5 i 5,5 miliona naših građana, bilo u zemlji ili na radu u inostranstvu.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Ja bih čak gađao onu višu brojku, a to je oko 80 odsto populacije… Za ogroman deo naše populacije, u budućnosti susret sa virusom biće mnogo manje dramatičan“, ocenjuje Radovanović u N1 Studio Live.

Kaže i da bi za sasvim meritornu odluku o merama trebalo da imamo bolje podatke o epidemijskoj situaciji i da se plaši da će na svaku odluku uticati politički razlozi, odnosno predstojeći izbori.

Podseća i na prethodne parlamentarne izbore pre godinu i po dana, pred koje su se u javnosti mogla čuti mantra, „u kojoj su nažalost učestvovali i lekari – da su izbori važniji od života i da treba žrtvovati istinu zarad njih, tada je rečeno i da je korona pobeđena, posle čega smo imali drugi, potpuno nepotreban talas“.

„Sada ćemo biti u istoj situaciji“, kaže on i dodaje da bi bilo normalno da se kampanja odvija uz poštovanje mera, „a kako će biti, videćemo“.

A na to kako gleda na to što na izbornim listama i jedne i druge strane ima dosta lekara, Radovanović navodi da „kad je već kampanja, nema razloga da u njoj ne učestvuju lekari“.

„Odabrano je tako da budu zastupljeni svi sektori društva, i oni koji su za i oni koji su protiv vakcinacije. Politički gledano, to je lukavo osmišljeno“, ocenjuje on.

Od aprila nova, bolja vakcina

Upitan da li misli da je odluka da se đaci vrate u škole dobra, on navodi da mu je uvek bilo žao što škola trpi.

„To je jedan od najvećih udaraca ove epidemije što je ometeno normalno školovanje, to je nenadoknadiv gubitak. Bez obzira što se ovde obrazovanje ne ceni dovoljno, ovo će za te dve generacije koje su se školovale u unazađenim uslovima biti hendikep. Ja sam uvek, ako se može, da se nastava održava normalno“, kaže Radovanović.

Međutim, dodaje da bi se moglo očekivati „da od prekosutra dođe do povećenog broja zaraženih među decom i omladinom, a od subote i među odraslima, a kako će to da se odrazi na zvanično saopštavane brojke, videćemo“.

„Od aprila dolazi i druga generacija vakcina koja će biti bolja, i verovatno ćemo na jesen ponuditi građanima, ko hoće da se vakciniše. Pošto mutacije koronavirusa nisu tako radikalne kao kod gripa, ta nova vakcina mogla bi da štiti dve ili tri sezone, a ne samo jednu kao kod gripa“, navodi Radovanović.