Društvo

Požarevac grad sa najvećim brojem prijava za nasilje u porodici

Foto/ T.S. Tatjana Rajić direktorka Centra za socijalni rad
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Grad Požarevac je više godina unazad sa najvećim brojem prijava za nasilje u porodici po glavi stanovnika u Srbiji.
Podaci Ministarstva pravde povodom svetske kampanje „16 dana aktivizma”

Povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka svetske kampanje „16 dana aktivizma”, Ministarstvo pravde ističe da je za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici.

Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena tog zakona, pa do kraja oktobra ove godine, grupe za koordinaciju i saradnju, koje su obrazovane na području svakog osnovnog javnog tužilaštva, izradile su 51.823 individualna plana zaštite i podrške žrtvama.Javni tužioci su u tom periodu podneli 61.249 predloga za produženje hitnih mera zaštite, dok su sudovi usvojili 60.055 tih predloga.

Pre gotovo tri i po godine značajno je unapređena krivično pravna zaštita žena i uvođenjem četiri nova krivična dela u kazneni sistem Srbije – proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i zabrana prinudnog braka.

Od  juna 2017. do kraja oktobra 2020. godine za krivično delo proganjanje doneto je 130 osuđujućih presuda, dok su za polno uznemiravanje donete 84 osuđujuće presude.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

Od osam ubistava žena u prvoj polovini 2021. godine, prema podacima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, jedna sedmina prijavila je nasilje pre ubistva. Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija iz 2019.godine, pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice. To znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

Centar za socijalni rad Požarevac u borbi protiv nasilja nad ženama

Jedan od važnih aktera u  borbi  protiv nasilja nad ženama i borbi protiv nasilja u porodici je i Interni tim Centra za socijalni rad Požarevac, koga čine svi stručni radnici ove ustanove.

Direktorka Centra za socijalni rad Požarevac, Tatjana Rajić navodi u izjavi za Boom 93 da  je od početka 2021. godine do danas, Centar  radio po osnovu 422 prijave za nasilje u porodici, od kojih se 70 odnose na Opštinu Kostolac.

Pored toga što je Požarevac  više godina unazad grad sa najvećim brojem prijava za nasilje u porodici po glavi stanovnika u Srbiji  ito godinama unazad, ovih dana smo dobili još jednu potvrdu kvaliteta rada Grupe za kooridnaciju i saradnju u Požarevcu,  koga predvodi tužilaštvo i u kome pored policije, najveći deo pomoći i podrške žrtvama nasilja u porodici pruža upravo naš Centar za socijalni rad.

Naime, od ukupnog broja žrtava nasilja u RS, čak trećinu žrtava pozvanih na sastanak grupe za koordinaciju čine žrtve sa naše teritorije. To znači da je interni tim Centra za socijalni rad, kao i ostalih institucija u sistemu, obezbedio pre svega poverenje građana, a isto tako i u potpunosti ispoštovao sve procedure i adekvatno odgovorio na brojne potrebe žrtava.U situaciji kada funkcionišemo sa trećinom stručnih radnika manje i to godinama unazad, veliki je uspeh biti primer dobre prakse što su nam preneli predstavnici Ministarstva pravde, na obuci „Efikasan institucionalni odgovor na nasilje u porodici,“ –istakla je Rajić.

Po njenim rečima  Izmena zakonodavnog okvira je sasvim sigurno dovela do demistifikacije problema nasilja u porodici, o čemu govore i zvanični statistički podaci institucija.

U 2015-toj godine se na  evidenciji Centra za socijalni  nalazilo ukupno 41 lice sa kojima se intezivno radilo po ovom osnovu, a 2020-te godine, broj dece, žrtava zlostavljanja i zanemarivanja je 203, a broj punoletnih lica, žrtava nasilja, zanemarivanja i u riziku od zanemarivanja je 1219. Ovaj broj je posledica velikog broja novih prijava, ali i konstantnog praćenja lica evidentiranih u prethodnom periodu. Poređenja radi, broj prijava za nasilje u porodici je 2016-te godine bio 105, a 2020-te godine 572.“ – naglasila je Rajić.

Podrška Centra kroz različite aktivnosti i  javne tribine

Pored psihosocijalne podrške i pravnog savetovanja koji se pružaju žrtvama nasilja u porodici, Centar u ovim i u situacijama zlostavljanja i zanemarivanja dece, preduzuma i druge mere i oblike zaštite i to: smeštaj u sigurnim kućama, prihvatilištima, hraniteljskim porodicama, lišenje roditeljskog prava, starateljstvo, izmene mesta i modela viđenja, a takođe i komunikaciju sa svim relevantnim ustanovama i institucijama iz oblasti pre svega mentalnog zdravlja.

Rajić dodaje da je Centar je aktivan i u preventivnoj ulozi u lokalnoj zajednici, tako da su članovi stručnog tima Centra  prethodnih nedelja u svim školama na teritoriji Grada, učestvovali na tribinama sa roditeljima sa temom vršnjačkog nasilja, iza koga se često kriju problemi nasilja u porodici.

Nadamo se da će pored mera i aktivnosti koje u ovom trenutku preduzima Centar za socijalni rad, Savetovalište za brak i porodicu, koji je socijalno – edukativna i savetodavno-terapijska usluga u oblasti socijalne zaštite, tokom 2020/2021 godine pilotirana a od naredne i institucionalizovana u Gradu Požarevcu, dobiti  svoj puni domet i postignuća u borbi protiv nasilja u porodici,a posebno u borbi protiv nasilja nad decom i ženama“ – zaključuje direktorka Centra.

Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati. Osim adekvatnog sistema zaštite od nasilja i njegove efikasne primene na svim nivoima, od ključne važnosti u prevenciji i eliminisanju nasilja nad ženama je unapređivanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odlično napisano g-đice Spasojević!

    Lepo je što napokon Požarevac ima pravu osobu na mestu direktora za Socijalni rad,ali probleme je mnogo kompleksniji,naročito kada je u pitanju nasilje u porodici i nasilje nad ženama!

    Potrebna je pomoć ponerologa,jer su osobe koje čine porodično nasilje psihopate i psihički devijantne ličnosti!
    Jednostavno je potrebno formirati multidisciplinarni i interdisciplinarni tim stručnjaka,kako bi se sprečila ponerogeneza i već razvijena psihopatologija!

    Zato je potrebno da sve normalne osobe učestvuju u iskorenjavanju ovog zla!

%d bloggers like this: