Društvo Zdravlje

Rak dojke u porastu : Izdvojite dan za vaš preventivni skrining pregled

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke,obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti,na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Primetan je povećan trend i to kod žena koje su mlađe  od 50 godina.Od ukupno pregledanih žena sa dijagnostičkom mamografijom 10 procenata ima pozitivan nalaz i neki oblik karcinoma. Iz Službe za zaštitu žena Požarevac apeluju da se žene odazivaju na javne pozive na skrining i da izdvoje dan za svoje zdravlje jer su preventivni i redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke.
Foto/ T.S. Dr Banjac i dr Lakić

Ove godine obeležavanjem oktobra meseca borbe protiv raka dojke pod sloganom „Dan za svoje zdravlje“ promovišu se preventivne aktivnosti koje imaju za cilj rano otkrivanje raka dojke.

Po rečima dr Vesne Lakić koordinatora za skrining raka dojke Doma zdravlja Požarevac, ove godine se mesec obeležavanja borbe protiv raka dojke uglavnom svodi na medijsku kampanju a manje na predavanja zbog trenutne epidemiološke situacije. Zdravstveno vaspitni rad sprovodi se kao individualni sa pacijentima kada su u ordinaciji.

Foto/T.S. pregled možete zakazati kod izabranog ginekologa

Dom Zdravlja Požarevac  od januara 2016. radi  organizovani skrining raka dojke za žene starosti od 50 do 69 god čiji ukupan broj na teritoriji Požarevca i Kostolca iznosi 11 256 žena. Služba za zdravstvenu zaštitu  žena  vrši organizovano pozivanje žena i zakazivanje mamografskih pregleda, za izdavanje rezultata kao i za svu dalju proceduru u smislu dijagnostike, lečenje i sprovođenja terapije.

Foto T.S. služba za zaštitu zdravlja žena

Formiran je akcioni tim i usvojen Akcioni plan koji obuhvata ustanove koje učestvuju u sprovođenju organizovanog skrininga raka dojke: Dom zdravlja Požarevac,Opšta bolnica Požarevac,Opšta bolnica  Smederevo i  ZZJZ Požarevac. Svi učesnici u sprovođenju skrining pregleda imaju edukovan kadar i opremu.

Prvi  cilj jeste obuhvat od oko 5600 žena godišnje a u ukviru dobro organizovanog skrininga je  75% ciljne populacije žena  to je oko  4500 žena.

Načelnica službe ginekologije dr Vesna Lakić, specijalista ginekologije i akušerstva, citolog

Nažalost, bez obzira na upućen broj  poziva koji je recimo za prošlu godinu bio oko 3700 ove godine je 2800 mi nismo dostigli taj procenat. On je dobrim delom određen i brojem odnosno kapacitetom  službe radiologije da uradi mamografske preglede a sa druge strane i odzivom žena. Ove godine ističem da se za vreme trajanja vanrednog stanja nisu radili skrining pregledi, ali su nastavljeni 15. maja odmah nakon ukidanja vanrednog stanja. Poslato je 2820 poziva i do sada je urađeno  690 mamografija za koje se rezultat dobija u proseku za oko dve nedelje“-naglašava dr Lakić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Na dalju dijagnostiku otišao je jedan procenat žena.  U  ovoj godini takođe ima novootkrivenih karcinoma u  skriningu. Međutim  ima i 10 novootkrivenih karcinoma  u populaciji koja nije bila u skriningu. Prošle godine broj žena koji je otkriven u skriningu je 5 a ukupan broj novootkrivenih  karcinoma dojke je 17. To su podaci koji se nalaze u službi za žene koje su se obratile ovoj službi sa tom dijagnozom.

foto/ilustracija/ mamografski pregled

„Cilj nam je da obuhvatimo što više žena koje nisu nikada obavili mamografske preglede da dođu na taj pregled i pregledaju se. A krajnji cilj nam je da smanjimo smrtnost od raka dojke. Procenat ili incidenca javljanja je u porastu ne samo u našoj zemlji i našem okrugu ili gradu nego u celom svetu. Ako je prosek u Srbiji 60 obolelih na 100 000 žena, u Požarevcu je nekih godina išao i na 100 i 120 novoobolelih na 100 hiljada žena.  Primetan je povećan trend i to kod žena koje su mlađe  od 50 godina. Broj urađenih pregleda je 536 a recimo za prošlu godinu je 857 što nije mali broj“-naglašava  dr Lakić.

Služba rendgen dijagnostike radi skrining karcinoma dojke ali pored toga radi i dijagnostiku kod žena koje su napipale neku promenu ili imaju porodičnu anamnezu ili je ultrazvučno otkrivena promena sumnjiva na karcinom. Ova služba takođe pokriva i sve ostale preglede koji su vezani za službu radiologije i ultrazvučne dijagnostike.

Po rečima načelnice službe radiologije i ultrazvučne dijagnotike, dr Slađane Banjac, specijaliste radiologije i koordinatora za skrining raka dojke, rak je izlečiv, može se pobediti,ali je najbitniji  momenat kada se karcinom otkrije, patohistološki tip,  što je u ranijoj fazi to je manja  proširenost  na limfne čvorove i veći je procenat izlečenja. Preventivni, redovni  i kompletni pregledi su ključni.

Suština svega ovoga je da je veoma bitno da se uradi mamografija i ultrazvuk, a to su metode koje jedna bez druge ne mogu. Na prvom mestu dobar klinički pregled, mamografija, ultrazvuk a ako se nešto ne poklapa, ako ima nekih sumnji onda se  radi i magnetna rezonanca kojom se dolazi do precizne dijgnoze “-ističe načelnica Službe radiologije i ultrazvučne dijagnostike, dr Slađana Banjac .

Foto/T.S Načelnica Službe radiologije i ultrazvučne dijagnostike,  dr Slađana Banjac, specijalista radiologije -koordinator za skrining raka dojke

Doktorka Banjac kaže da na mesečnom nivou  ova služba izdaje termine za skrining mamografiju  koji važi za teritoriju grada Požarevca i gradske opštine Kostolac. Dnevno se izdaje između pet i šest termina za skrining i 3-4 termina za dijagnotičku mamografiju  tako da ti termini  za dijagnostičku mamografiju obuhvataju i pacijentkinje van teritorije Požarevca, sa teritorije skoro celog braničevskog okruga jer samo Petrovac na Mlavi ima mamografski aparat pored Požarevca u  okrugu.

„U periodu od početka godine do sada uradili smo 662 skrining mamografije i  pregledali 307 pacijentkinja sa dijagnostičkom mamografijom. Od 307 pacijentkinja 29 smo poslali na Institut za radiologiju i Onkologiju u Beogradu na dalju dijagnostiku, ali još uvek nemamo povratnu informaciju o tačnoj dijagnozi, da li su sve bile karcinomi ili ne. Ali nekih 10% žena ima pozitivan nalaz“- naglašava doktorka Banjac.

Trenutno skrining mamografija daje najpreciznije rezultate u ranom otkrivanju raka dojke, a takođe i najnovije metode lečenja i operacije raka dojke daju dobru prognozu u ishodu lečenja i povećanju kvaliteta života kod osoba kojima je dijagnostikovan rak dojke. Istraživanja pokazuju da na svakih 1000 žena koje su obuhvaćene organizovanim skriningom svake dve godine, 7-9 žena manje umire pre 79 godine života.

 U rizičnu grupu spadaju žene koje nisu rađale, koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, koje su gojazne, koje imaju neku hormonsku terapiju, žene koje imaju dug ciklus, pušači, sve žene koje imaju neku imuno supresiju,žene koje su bile na vantelesnoj oplodnji.

Domu  zdravlja  Požarevac između ostalog  su  odobrena  sredstva  za projekat organizovanog skrininga raka grlića materice i raka dojke i za opremu i za edukaciju. Grant  je  dodelilo  Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, koje je uz podršku Međunarodne banke za obnovu i razvoj uspostavilo program grantova za unapređenje efikasnosti i kvaliteta preventivnih i drugih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Zakon o organizovanom skriningu se promenio i žene su dužne da budu informisane o tome da li su te godine u skriningu ili ne. Te informacije mogu pronaći i na sajtu Doma zdravlja kao i na javnim pozivima za žene  ili dobiti informaciju lično u dispanzeru za žene. Ove godine u skriningu su žene sledećih godišta:1951, 1953, 1955, 1959, 1961, 1963, 1964, 1966, 1968, 1970.

U Domu zdravlja  Požarevac kod vašeg izabranog ginekologa možete svakog dana zakazati dijagnostički ili skrining  pregled i na taj način pratiti vaše zdravstveno stanje i tako preventivno delovati u službi vašeg zdravlja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend