Društvo

Registracija vozila skuplja zbog novih iznosa komunalnih taksi

FOTO: Pixabay/Ilustracija
Vlada Srbije odredila je nove najviše iznose lokalnih komunalnih taksi za posedovanje vozila, koje se plaćaju prilikom registracije. Vlada određuje maksimalne iznose, a na lokalnim vlastima je da odrede koliki će ti iznosi da budu. Kako je navedeno u Službenom glasniku Republike Srbije, ovo podizanje najviših iznosa taksi je u stvari usklađivanje izvršeno sa godišnjim indeksom potrošačkih cena Republičkog zavoda za statistiku, što bi značilo da prate i rast inflacije od 15 odsto.

Od 1. decembra ova naknada će za putnička vozila biti od 710 do 7.110 dinara u zavisnosti od kategorije. Poskupljenje će najviše osetiti vozači koji imaju automobile veće kubikaže, iznad 3.000, kao i vlasnici teretnih vozila. kao i vozači teretnih vozila. U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je najviši iznos za putnička vozila do 1.150 kubika – 710 dinara, ta vozila su razvrstana u šest kategorija, a iznos ove takse do 7.110 dinara važi za automobile sa preko 3.000 kubika.

Kod teretnih vozila, koja su prema nosivosti razvrstana u četiri kategorije iznosi su od 2.140 do 7.110 dinara. Motocikli su svrstani u pet kategorija, a najviši iznosi su od 570 do 2.130 dinara.

Kod autobusa i kombi vozila taksa je 60 dinara po registrovanom sedištu, a iznosi za pet kategorija priključnih vozila su od 580 do 2.860 dinara. Za vučna vozila – tegljače, koji su u pet kategorija u zavisnosti od snage motora, takse su od 2.100 do 5.710 dinara.

Za radna vozila, specijalno adaptirana za prevoz rekvizita za zabave, vozila za radnje, kao i specijalizovana vozila za pčele taksa je 1.410 dinara. U odluci donetoj na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave navodi se da će usklađeni najviši iznosi biti u primeni od prvog dana u sledećem mesecu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend