Društvo

Rekonstrukcija stare bolnice: Da li će do kraja godine biti pomaka na ovom polju?

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Kada se govori o zdravstvu, ono što je primarno i grad želi što pre da završi, jeste projekat rekonstrukcije stare bolnice, rekao je gradonačelnik Saša Pavlović.

„Urbanistički projekat će biti na javnom uvidu rekonstrukcije bolnice nakon čega ćemo imati projekat za građevinsku dozvolu, zatim izdavanje građevinske dozvole i nadam se da ćemo najkasnije do kraja godine imati završen projekat“, naveo je Pavlović.

On je dodao će se u narednom periodu biti uložena značajna sredstvau Opštu bolnicu, oko 20 miliona evra.

„Gledamo da se nađemo i u primarnom i sekundarno zdravstvu, ovim ljudima i da poboljšamo uslove. Nakon nove bolnice i projekta rekonstrukcije stare bolnice, usremićemo se na Dom zdravlja da podstičemo bolje uslove za rad u samom Domu zdravlja, sve u skladu sa zakonskim osnovama koje ima grad Požarevac“, zaključio je on.

Podsetimo, prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, početkom godine, izrada projekta rekonstrukcije se privodila kraju.

Danko Nikolić v.d. direktor Opšte bolnice tada je rekao da će se u narednom periodu ubrzati i radovi na rekonstrukciji stare bolnice.

“Očekujemo da radovi na rekonstrukciji stare bolnice krenu u nekom narednom period“, rekao je Nikolić.

U ranijim obraćanjima medijima, Nikolić je naveo da će nakon preseljenja ovih odeljenja u novi objekat biti urađena rekonstrukcija prostora u staroj zgradi bolnice tako da će i taj prostor biti moderno opremljen, gde će se dobiti isti uslovi kao i u novoj bolnici.

Rok za izradu projekta rekonstrukcije stare bolnice bio je 12 meseci, međutim, i sa njegovom izradom se kasni.

Podsetimo, kako je Boom93 ranije pisao, kada je najavljena nabavka projekta za rekonstrukciju, u okviru Opšte bolnice Požarevac nalaze se ukupno 22 zdravstvena i pomoćna objekta.

Prema navodima u konkursu za izradu projektne dokumentacije, postojeći koncept pružanja zdravstvenih usluga u Opštoj bolnici nije u skladu sa potrebama građana. U svrhu prilagođavanja objekata potrebama građana i dovođenja svih objekata u funkcionalno stanje u skladu sa pozitivnim propisima i pravilima struke, potrebno je da se izradi urbanističko-tehnička dokumentaciju za izvođenja radova na rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji i dogradnji objekata.

Postojeći koncept instalacija objekata koji su u funkciji, ne zadovoljava potrebne zakonske i podzakonske odredbe za objekte ove namene, kao ni odredbe koje se odnose na protivpožarne aspekte. Pri tom, postojeći sistemi ne obezbeđuju održavanje parametara vazduha u uskim granicama optimalnih vrednosti definisanih standardima za objekte zdravstvene namene.

U Opštoj bolnici je potrebno rekonstruisati i dograditi postojeće objekte, izgraditi objekat Arhiva i heliodrom.

Projektant je u obavezi da izradi projekat tehnologije i svu ostalu dokumentaciju. Kompletnu projektna dokumentacija trebalo bi da se podeli na radove na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju.

Spoljašnje uređenje podrazumeva rekonstrukciju krova, hidro i termo izolaciju, fasadu, prozore, okapnice, spoljne liftove, parterno uređenje, saobraćajnice, parking prostor, osvetljenje, pristupe/rampe za osobe za invaliditetom. Ovaj deo mora da sadrži Projekat protiv požarne zaštite, Elaborat energetske efikasnosti (C kategorije), Elaborat odlaganja materijala, Projekat buke.

Unutrašnje uređenje obuhvata Projekat tehnologije bolnice na osnovu koga će se raditi ostali projekti (mašinski projekat, projekat elektro instalacija, projekat ventilacije, projekat klimatizacije, protiv požarni projekat, dojavljivači, projekat video nadzora, detektor rasvete u hodnicima).

U cilju preduzimanja radnji za smanjenje potrošnje energije i dovođenje objekata u funkcionalno stanje, obezbeđenje parametara unutrašnjeg vazduha u uskim granicama optimalnih vrednosti i smanjenje potrošnje energije u zimskom i letnjem periodu, kao i poboljšanja postojećih uslova i kapaciteta Opšte bolnice u Požarevcu, predviđene su sledeće aktivnosti:

Energetska sanacija spoljne fasade objekta i krova, sanacija unutrašnjih prostorija (podovi, zidovi, unutrašnja vrata, spuštene tavanice, itd.), rekonstrukcije unutrašnjih instalacija grejanja, hlađenja, ventilacije i pripreme sanitarne tople vode, rekonstrukcije unutrašnjih elektro – energetskih i

telekomunikacionih instalacija, rekonstrukcije unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije, rekonstrukcija instalacija dojave i gašenja požara, izrada elaborata zaštite od požara, kao i uvođenje sistema centralnog nadzora i upravljanja.

Nove zgrada Arhiva biće prizeman objekat bruto površine 2.500 kvadrata, a trebalo bi da se izgradi i heliodrom.

Inače, rekonstrukcija bolničkog kompleksa u Požarevcu najavljuje se od 2018.