Društvo

Rekordne cene goriva: Gde je najjeftinije, a gde najskuplje u regionu?

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Cene osnovnih goriva u Sloveniji koliko do juče bile su najniže u regionu, ali se od 21. juna, kada je došlo do promene cena u četiri države sa prostora bivše SFRJ, najjeftiniji dizel i benzin od 95 oktana toče na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Najveća maloprodajna cena osnovnog benzina na pumpama van auto-puteva odlukom Vlade Slovenije povećana je od utorka sa 1,56 na 1,75 evra, dok je cena dizela „skočila“ sa 1,67 na 1,85 evra po litru. Time je dizel u Sloveniji bukvalno preko noći prešao put od najjeftinijeg do najskupljeg goriva u svim državama bivše Jugoslavije, ne računajući Bosnu i Hercegovinu u kojoj cene nisu ograničene, pa možete proći i skuplje i jeftinije nego u ostalim zemljama.

Od utorka, 21. juna nove cene osnovnih goriva važe i u Hrvatskoj. Na benzinskim pumpama van auto-puteva osnovni dizel košta 1,74 evra, dok je benzin od 95 oktana sada najskuplji u Hrvatskoj – 1,79 evra. Opet, ne računajući susednu BiH piše N1.

Cene goriva u Bosni i Hercegovini nisu ograničene i razlikuju se doslovno od pumpe do pumpe, pa je tako u Kantonu Sarajevo benzin moguće kupiti za 1,69 evra po litru, a svega nekoliko stotina metara dalje za čak 1,82 evra. Prema pisanju tamošnjih medija, slična situacija je i sa dizelom, čija se cena kreće u rasponu od 1,77 do 1,92 evra. U Tuzlanskom kantonu cene benzina kreću se od 1,69 evra pa naviše, a dizel je oko 1,79 evra.

U Republici Srpskoj su cene znatno povoljnije, pa se tako u Banjaluci litar benzina od 95 oktana može pronaći za 1,65 evra, a dizel goriva za 1,70 evra. Na benzinskim pumpama u Brčko distriktu gorivo je malo skuplje – osnovni benzin košta oko 1,73 evra, dok je dizel moguće kupiti za 1,78 evra.

Gorivo je od 21. juna skuplje i u Crnoj Gori, uprkos tome što je Vlada nedavno smanjila akcize za pedeset odsto. Evrodizel je poskupeo za čak 20 centi, pa će u narednih 15 dana koštati 1,78 evra, dok je evrosuper 95 poskupeo sa 1,65 na 1,73 evra.

Povoljnije cene goriva u odnosu na većinu država na prostoru nekadašnje SFRJ dugi niz godina imala je Severna Makedonija, ali je aktuelna kriza promenila taj odnos. Najnovijom odlukom regulatornih tela koja važi od 21. juna cene benzina i dizela u toj zemlji su izjednačene – 1,78 evra.

Građani Srbije benzin od 95 oktana trenutno plaćaju 198 dinara, što je po aktuelnom srednjem kursu NBS 1,69 evra, dok je cena za litar dizela 209 dinara, odnosno 1,78 evra.