Društvo

RIIS ISTOK: Građani nisu imali blagovremene i ispravne informacije o korišćenju gradske vode

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Inicijativa RIIS ISTOK oglasila se saopštenjem koje je prosleđeno medijima, a koje se odnosi na tretman <span class="mvp-post-excerpt left">čišćenja vodovodne mreže.</span>

Kako se u saopštenju navodi, građani i Zavod za javno zdravlje nisu blagovremeno obavešteni o ispiranju mreže.

Oni navode da rukovodstvo Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ duguje građanima odgovor na pitanje zbog čega građani nisu blagovremeno obavešteni, putem računa za vodu, o datumu ispiranja mreže. Kako navode, osim što veliki broj građana nije znao da će se tretman ispiranja mreže sprovesti u subotu, građani koji su o tome obavešteni putem društvenih mreža nisu imali informacije mogu li koristiti vodu iz graskog vodovoda za pranje sudova, pranje veša, kupanje.

Informacije o tretmanu ispiranja vodovodne mreže izostale su i sa sajta JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, tako da se među građanima stvorila opravdana panika, jer nisu imali blagovremene i ispravne informacije o korišćenju gradske vode.

“Neodgovornim i potencijalno opasnim postupanjem rukovodstva JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac,  smatramo i informaciju da ovo javno komunalno preduzeće o tretmanu ispiranja vodovodne mreže nije blagovremeno obavestilo Zavod za javno zdravlje Požarevac, već su im zvaničan dopis dostavili na kraju radnog vremena, uoči sprovođenja tretmana ispiranja. Smatramo da je rukovodstvo JKP „Vodovod i kanalizacija“ bilo u obavezi da koordinisano sa ZZJZ Požarevac sprovodi navedene aktivnosti, radi zaštite zdravlja građana i preporuka o korišćenju vode i na sam dan ispiranja, ali i narednih dana”, navode u saopštenju.

Iz RIIS – Istok pitaju i zašto JKP „Vodovod i kanalizacija“ nije za poslove tretmana čišćenja vodovodne mreže angažovalo Zavod za javno zdravlje, i njima platilo 100.000 evra za ovu uslugu, umesto što je tretman izvodila privatna firma.

“Prema našim saznanjima, za tretman vodovodne mreže je korišćen hlor dioksid, i izmerena je višestruko uvećana vrednost hlora u gradskoj vodi tokom tretmana. Dozvoljena vrednost hlora je 0,2 do 0,5 miligrama po litru, što implicira da je koncentrat hlora u gradskoj vodi u subotu četiri do pet puta premašivao dozvoljene granice. Hiperhlorisana voda može da dovede do upale sluzokože, i iritacije kože, o čemu građani, opet, nisu bili obavešteni. Visoka koncentracija hlor dioksida u vodi, u kontaktu sa organskim jedinjenjima, nitratima, može stvoriti trihalometane, jedinjenje koje je kancerogeno. Potrebno je da se ispita nivo svih hemijskih jedinjenja u gradskoj vodi koje sprovodi ZZJZ i o rezultatima ispitivanja što hitnije obavesti javnost”, stoji u saopštenju.

S obzirom na to, kako navode, da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ kasno obavestilo ZZJZ o sprovođenju tretmana, smatraju da su bez dileme doveli u pitanje zdravlje svih građana Požarevca i pozivaju na odgovornost rukovodstvo ovog javnog preduzeća kao i gradsko rukovodstvo, jer su doveli građane u zabludu i potencijalno ugrozili zdravlje.

Na kraja još pitaju, s obzirom na to da je u planu i tretman vodovodne mreže u Kostolcu,  da li će se za ove poslove ponovo angažovati privatna firma i hoće li se ponoviti scenario koji su doživeli građani Požarevca?.