Društvo

Rio Tinto: Sa zainteresovanim stranama sagledavamo mogućnost iskopavanja litijuma u Srbiji

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Priča o iskopavanju litijuma u Srbiji i multinacionalnoj kompaniji koja bi to radila – i dalje ne jenjava, iako je plan o otvaranju rudnika u dolini Jadra država zaustavila početkom prošle godine. Ipak, iz odgovora koji smo dobili iz sedišta Kompanije „Rio Tinto” u Londonu, može da se zaključi da razgovori o realizaciji projekta nisu obustavljeni.

Da na projekat „Jadar” nije stavljena tačka tvrde i meštani sela Brezjak kod Loznice, koji kažu da je „Rio Tinto” ponovo aktivan na terenu. Zbog toga su pre dva dana organizovali protest ispred kancelarije „Rio Tinta” u Loznici.

„Rio Tinto je krenuo u agresivnu kampanju, pokušava da podmiti poljoprivrednike, zanatlije, kupuje sve što može da kupi. Po terenu ne rade ništa, ne buše ništa, ali čujemo da se gore po Štavicama nešto dešava pa ćemo i to proveriti”, kaže Nebojša Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar”.

Da se tačka koju je premijerka prošlog januara stavila na projekat „Jadar” pretvara u zarez, javnost sumnja mesecima. Pitali smo „Rio Tinto” kakva je budućnost projekta iskopavanja litijuma u Srbiji i da li o tome razgovaraju sa predstavnicima institucija u zemlji.

„U saradnji sa svim zainteresovanim stranama, mi nastavljamo da sagledavamo mogućnosti da se ova prilika od svetskog značaja za Srbiju razvije, uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine”, navode u odgovoru za Insajder.

Više informacija pročitajte OVDE.