Društvo

Rizik stradanja u saobraćaju: Požarevac među najnebezbednijim policijskim upravama

FOTO:Boom93/T.Spasojević

FOTO:Boom93/T.Spasojević

<span class="mvp-post-excerpt left">Agencija za bezbednost saobraćaja je realizovala istraživanje rizika stradanja stanovništva u saobraćaju po policijskim upravama, gradovima i opštinama u Republici Srbiji.</span> Policijska uprava Požarevac našla se među još nekoliko kao nanebeznednija prema ponderisanom riziku stradanja u saobraćajnim nezgodama.

Istraživanje je realizovano na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama, koje su se dogodile u periodu od 2019. do 2021. godine, u odnosu na ukupan broj stanovnika na posmatranim teritorijalnim jedinicama.

Posmatrano po javnom ponderisanom riziku stradanja u saobraćajnim nezgodama u 2021. godini, kao najnebezbednije policijske uprave izdvajaju se: Sombor, Sremska Mitrovica, Šabac, Valjevo, Užice, Zaječar i Kraljevo, a među njima našla se i Pu Požarevac.

Osim ukupnog rizika stradanja stanovništva u saobraćajnim nezgodama, utvrđen je rizik stradanja za svaku od kategorija učesnika u saobraćaju – deca, mladi, starija lica, pešaci, biciklisti, motociklisti i mopedisti, traktoristi, za period od 2019. do 2021. godine.

Utvrđeno je da pešaci imaju najveći rizik stradanja u sledećim opštinama i gradovima: Savskom Vencu, Starom Gradu, Surčinu, Barajevu, Loznici, Vladimircima, Lajkovcu, Lapovu, Varvarinu i Ćićevcu.

U tri opštine okruga veliki rizik za stradanje biciklicta

Biciklisti imaju najveći rizik stradanja u Vojvodini, zatim u Velikom Gradištu, Malom Crniću, Žabarima, Lapovu, Batočini, Doljevcu i Leskovcu, a motorizovani dvotočkaši u Žitištu, Plandištu, Koceljevi, Kučevu, Kniću, Merošini, Doljevcu, Svrljigu i Beloj Palanci.