Društvo

Roditelji kroz radionice rešavaju probleme mladih

Foto:Maja Marić/Urban Stream

Foto:Maja Marić/Urban Stream

<strong>Kako bi saznali šta roditelji omladine u Požarevcu žele da promene, ali i kako bi ih informisali kako da se aktivnije uključe u u rešavanje problema, Udruženje Urban Stream održalo je dve radionice sa roditeljima srednjoškolaca.</strong>

Radionice su deo nacionalne kampanje “Priključi se i ti. Važno je!”, kako bi se roditelji informisali kako da budu aktivniji u donošenju odluka koje se tiču njihove dece, a ovo Udruženje ih sprovodi u okviru svog projekta “Važno je! Sistemska rešenja za mlade”.

Foto:Maja Marić/Urban Stream

“Činjenica je da u procesima izrade javnih politika za mlade roditelji nisu prepoznati kao akteri i nisu konsultovani oko uvođenja mera za rešavanje brojnih pitanja koja se tiču mladih. Time je izostavljena njihova perspektiva, što dovodi to toga da javne politike u velikoj meri nisu u skladu sa realnim potrebama mladih i ne razvijaju podržavajući odnos, što potvrđuju različita istraživanja i studije”, navela je Maja Marić, rukovodilac Udruženja mladih Urban Stream u Požarevcu.

Prema njenim rečima, prva radionica održana je u saradnji Urban Stream-a i Joga centra “Sunce”, sprovedeno je besplatno druženje uz čas joge i upoznavanje sa omladinskim radom. Druga radionica održana je u mesnoj zajednici “Braća Vujović” u sklopu kreativnih radionica koje Urban Stream sprovodi za učenike osnovnih škola, kako bi roditelje informisali o omladinskom radu, važnosti i načinima njihovog uključivanja u procese od značaja za mlade, pre svega na lokalnom nivou.

Foto:Maja Marić/Urban Stream

Projekat “Važno je! – sistemska rešenja za mlade” u sklopu istoimenog projekta koji realizuje NAPOR- Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada, u partnerstvu sa 4 organizacija iz Srbije, Urban Stream-om iz Požarevca, Omladinom JAZAS-a iz Kragujevca, Omladinom JAZAS-a iz Novog Sada i Velesom iz Vladičinog Hana.

Projekat finansira Vlada Švajcarske kroz projekat “ACT- Zajedno za aktivno građansko društvo” koji sporvode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Projekat se odnosi na prepoznavanje i primenu omladinskog rada, kako može da doprinese razvoju mladih.