93 sekunde Društvo

Rođeni pre vremena – mali divovi, najveći borci (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva
U svetu se svake godine pre termina rodi više od 15 miliona beba, a u Srbiji je to oko 4.000 godišnje, odnosno oko 11 beba svakog dana. Iako je za svakog roditelja to najsrećniji dan u životu, za roditelje prevremeno rođene dece to je i početak velike borbe koja neretko znači i borbu za život, jer od tih 15 miliona čak milion njih ne preživi.

Trudnoća koja je od početka bila komplikovana. Nakon dvadesete nedelje lekari su savetovali prekid trudnoće, jer su bebe bile pod velikom infekcijom. Smatrali su da su plodovi jako ugroženi i da pod tako velikom infekcijom, tako nezreli plodovi ukoliko se rode, pitanje je kako će biti njihovo zdravstveno stanje. Međutim, želja za decom je prevagnula i odlučeno je da se nastavi sa trudnoćom.

Ovako za Boom93 počinje svoju priču Ana Tišma, mama blizanaca koji su prevremeno rođeni i koji su na rođenju bili teški svega 750 i 800 grama.

Foto; Boom93/M. Veljković – Ana Tišma

“Jedna beba je rođena u 25. gestacijskoj nedelji i imala je 750 grama, dok je druga beba ostala u stomaku. Lekari su rekli da je za drugu bebu svaki dan u stomaku veoma značajan. Druga je ostala u stomaku još nedelju dana. Tako da je prva rođena 19. avgusta, a druga 26. što je za jednu blizanačku trudnoću specifično, da blizanci nisu rođeni istog dana”, navodi Tišma.

U periodu nakon rođenja prve bebe, Ana je ležala trudna sa drugom bebom u jednoj bolnici, dok je prva bila na Institutu za neonatologiju. Kako objašnjava situacija je bila veoma teška, jer ne postoji način da se dođe do informacije šta se dešava sa detetom i kako je.

Foto: Privatna arhiva

“Vi bukvalno čekate sutradan da vam jave da li je beba preživela noć. Kada sam se posle nedelju dana porodila sa drugim detetom, bio je u jako lošem stanju, imao je jedinicu na rođenju i lekar je rekao da će ga ujutru prevesti na Institut za neonatologiju ukoliko preživi noć ujutru. Ujutru su mi dozvolili da se popnem na neonatologiju i bukvalno su mi rekli da vidim bebu, da se pozdravim, jer je potpuno neizvesno šta će biti dalje”, priseća se Tišma.

Bebe je videla nakon desetak dana.

“Ne možete da ih uzmete, da ih dirate, dozvole vam da pružite ruku i da ih mazite prstom i na taj način pipnete svoju bebu. Nakon mesec dana sam ih prvi put imala na svojim grudima i disala sa njima”, kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Nakon četiri meseca provedenih na Institutu i povratka kući veoma brzo su se vratili u bolnicu, jer su se nastavile druge dijagnoze koje su bebe imale.

“Možda tek posle nekih godinu dana kako smo se mi borili sa svim tim dijagnozama koje su oni imali na početku da je bilo lakše u smislu da kažemo evo sad smo kući i ne idemo svakog dana na terapije. Bez obzira što smo fizički izašli iz bolnice narednih godinu dana smo imali brojne terapije i vežbe. Tek posle nekih godinu, godinu i po dana kada smo se izborili sa svim tim bolestima i kada je neurolog rekao da oni ni na koji način ne odaju utisak da su rođeni sa brojnim dijagnozama mogla sam da kažem da je lakše”.

Tišma dodaje da kada vidite da vaša deca vide, da dišu, trče, čuju, da su samostalni i razumeju onda to ima posebnu težinu u odnosu na dete koje je rođeno u terminu i bez ikakvog problema.

Foto: Privatna arhiva

“Za mene je ceo svet kada vidim da trče, da pevaju, pričaju i odgovaraju svom uzrastu, da su zdravi”, zaključuje ova hrabra mama, čiji su se sinovi divovski izborili sa svim dijagnozama koje su po rođenju imali.

Njeni blizanci danas imaju tri godine, idu u vrtić, nemaju nijednu dijagnozu i zdravi su, a Ana kaže da bi nakon svega što je prošla i nakon teške borbe, opet bez razmišljanja uradila sve isto.

Doktorka Vesna Pavlov, neonatolog u Opštoj bolnici Požarevac za Boom93 kaže, da su prevremeno rođene bebe one koje se rode pre 37 nedelje trudnoće, a da je najniža granica za prevremeno rođenje i preživljavanje bebe 22. gestacijska nedelja i telesna težina od 500 grama. Ona dodaje da su u porodilištu požarevačke bolnice ove godine rođene 743 bebe, od kojih 27 prevremeno.

Od njih 27, 12 je upućeno u tercijarne ustanove, dok su ostale bebe zbrinute u bolnici i to su deca koja su rođena u 36. i 37. nedelji trudnoće  i imaju oko 1.800 grama težine. Ono što je bitno reći za prevremeno rođenje, jeste da je takvo rođenje veliki uzročnik smrtnosti i do 75% prevremeno rođenih beba, a polovina razvojnih poremećaja kod beba je posledica toga što su bebe prevremeno rođene.

Foto: Boom93/M. Veljković – Dr. Vesna Pavlov, neonatolog u Opštoj bolnici Požarevac

“Najmanje rođeno dete koje je preživelo i koje je dobro je imalo 550 grama”, kaže ona.

Doktorka navodi da se bebe kojima je potrebna ventilaciona potpora upućuju na Institut za neonatologiju, koji je visokospecijalizovana ustanova za tako rizičnu decu.

“Dan prevremeno rođenih beba obeležen je ljubičastom bojom, to je boja svetlosti u inkubatorima i to je samo mali kolektivni simbol naše brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice. Svaki susret sa tom decom kada odrastu i svaki njihov osmeh je nama vetar u leđa da istrajemo u borbi za njihove živote”, kaže Pavlov.

Važno je misliti o ovim divovima, budući da se bebe rađaju nezrele, te im je neophodna podrška specificnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. I pored nege koja im se pruža, posledice mogu biti veoma opasne i trajne, a u svetu umre preko milion beba zbog prevremenog rođenja.

Dan prevremeno rođenih beba, malih divova obeležava i grad Požarevac, a danas će gradski park biti osvetljen ljubičastom bojom, u znak podrške svim roditeljima i bebama koje se bore kao mali divovi i postanu najveći heroji.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend