Društvo

Rusija odobrila vakcinu Sputnjik lajt koja se daje u jednoj dozi

publicdomainpictures/Ilustracija
Ruske vlasti su danas odobrile za upotrebu blažu verziju vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" koja se daje u jednoj dozi.

Vakcina „Sputnjik lajt“ trebalo bi, prema očekivanju vlasti, da ubrza proces dostizanja kolektivnog imuniteta u borbi protiv korona virusa.

Nova verzija je identična prvoj dozi vakcine „Sputnjik V“ koja se daje u dve doze, ali će „Sputnjik lajt“ biti tretirana kao posebna vakcina.

Vakcina „Sputnjik lajt“ tek treba da prodje poslednju fazu testiranja.

Rusija je u januaru počela da testira „Sputnjik lajt“ na ljudima, a ispitivanja i dalje traju.

Vlasti navode da će „Sputnjik V“ ostati glavno sredstvo za vakcinaciju u Rusiji, a da je „Sputnjik lajt“ namenjen za izvoz u partnerske zemlje.

„Sputnjik lajt“ je četvrta vakcina razvijena u Rusiji čiju su upotrebu vlasti te zemlje odobrile. Prethodno su odobrene vakcine „Sputnjik V“, „Epivakkorona“ i „Kovivak“.

Iako je bila medju prvim zemljama koje su počele proces vakcinacije, Rusija znatno zaostaje za brojnim državama u kategoriji udela vakcinisanog stanovništva.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 13,4 miliona ljudi u Rusiji, odnosno oko devet odsto od 146 miliona stanovnika. Od njih je 9,4 miliona, odnosno šest odsto stanovništva, u potpunosti vakcinisano.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend