Društvo

Ružić: Predlog mera protiv nasilja u školama do 20. decembra

Foto: Boom93/M. Veljković – Branko Ružić, ministar prosvete

Foto: Boom93/M. Veljković – Branko Ružić, ministar prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je za danas predviđena prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama.

Ružić je napomenuo da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi“.

„Radna grupa će okupiti sve relevantne aktere: eminentne stručnjake za borbu protiv nasilja, psihologe i pedagoge s velikim radnim iskustvom iz školske i kliničke prakse, predstavnike resornog ministarstva, prosvetnih sindikata, društva direktora škola, udruženja roditelja“, rekao je Ružić za Politiku.

Кako je naveo, idealnog rešenja nema, ali trudiće se da iznađu ona koja će smanjiti nasilje.

„Prevencija će biti pojačana, još ne znamo da li će se kazne pooštravati, zato se formira radna grupa, da vidimo da li postoji potreba da u nekom segmentu pooštrimo sankcije u odnosu na pravni okvir koji već postoji“, rekao je Ružić.

Dodajmo da će danas Кoordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Sada realizovati Program senzibilisanja profesionalaca u ustanovama obrazovanja i vaspitanja za postupanja po prijavama nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije.

Obuci nadležnih školskih službi u OŠ „Ivan Gundulić“ prisustvovaće članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, kao i predstavnici šest novosadskih škola, direktori, sekretari, zaposleni u školskim službama i predstavnici Gradskog učeničkog parlamenta.