Društvo

SAD šalju svog čoveka na Balkan da pomogne borbu protiv kriminala i korupcije

Pixabay/Ilustracija
SAD će imenovati stalnog pravnog savetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivična gonjenja i suđenja u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Severnu Makedoniju. 

“Stalni pravni savetnik će predstavljati Ministarstvo pravde SAD i Kancelariju za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) u sprovođenju tehničke pomoći koju finansira Biro Stejt departmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana”, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiKako prenosi Radio slobodna Evropa, stalni pravni savetnik će imati mandat od aprila 2022. godine na 14 meseci, sa mogućnošću produženja, a njegovo sedište će biti u Ambasadi SAD u Zagrebu.

Aktivnost će uključivati tehničku pomoć, savete o istrazi i krivičnom gonjenju, kao i analizu postojećih ili zakona na čekanju, navodi američko ministarstvo i dodaje da će savetnik blisko sarađivati sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar