Društvo

Samardžić: „Kartica prednosti“ deci sa razvojnim smetnjama olakšaće odlazak kod lekara

Ugledajući se na države u našem okruženju kod kojih je podrška najranjivijim sugrađanima na izuzetno visokom nivou, Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom “Fortuna” pokrenulo je inicijativu pružanja organizovane podrške svakoj porodici koja ima člana porodice sa razvojnim smetnjama. Kartica „Prvi u redu“ obuhvata sve najranjivije sugrađane.

Projekat „Prvi u Redu” pokrenut je sa ciljem da se deci sa razvojnim smetnjama i njihovim roditeljima olakša pregled kod lekara, najpre prilikom odlaska u bolnicu ili Dom zdravlja u Požarevcu.

„Kartica prednosti” omogućila bi korisniku prednost pri pregledu prilikom odlaska kod lekara ili specijaliste. Na primer, ako sedi troje dece sa Daunovim sindromom i jedno dete sa autizmom, onda su svi prioritet, ulaze kako je ko stigao ili zakazao. Ukoliko sedi osmoro dece zdravog razvoja i jedno dete sa razvojnom smetnjom, tom detetu bi trebalo omogućiti prioritet pri pregledu, kaže za Boom 93 zastupnica udruženja „Fortuna”, Dragana Samardžić koja je pokrenula ovu inicijativu.

Samardžić naglašava da je dolazak kod lekara sa detetom koje ima razvojne smetnje uglavnom jako neizvestan.

Dete se jako brzo uznemiri i počinje da pokazuje znake nezadovoljstva, jer veoma teško podnosi gužvu i različite glasove u toj gužvi. Roditelj teško uspeva da umiri dete, ali se to u većini slučajeva ne dogodi. Što duže traje čekanje, pregled će biti sve teži i efikasnost lečenja trenutnog stanja znatno smanjena. Deca sa razvojnim smetnjama su ugrožena kategorija, imaju imunokompromitovano zdravlje i mogu da se dodatno razbole u tom okruženju, odnosno u domovima zdravlja i bolnicama, rizik je još veći.

Zbog velikih gužvi i dugog čekanja, majke dece sa razvojnim smetnjama retko ili skoro nikad ne idu na redovne preventivne preglede. Upravo je to i bio razlog za pokretanje inicijative, koja je, kako kaže Samardžić, naišla na pozitivne reakcije.

Direktori Opšte bolnice i Doma zdravlja su prepoznali našu želju da napravimo veliku promenu i pružili punu podršku u samoj realizaciji.

Samardžić smatra da će ovakav pozitivan pristup mnogo olakšati porodicama dece sa smetnjama u razvoju, kada je u pitanju njihov odlazak kod lekara.

Jasno mi je da je ovo jedna velika stvar i novost za sve, i da će sigurno biti potrebno malo vremena da se svi prilagode, mislim na osoblje i same roditelje, kao i ostale sugrađane koji će imati razumevanja da je deci sa smetnjama u razvoju veoma teško da čekaju u redu.

Samardžić se nada da će i ostali gradovi u Srbiji slediti njihov primer.

Veliku zahvalnost dugujemo, doktoru Joci Dinčiću koji nam je od početka naše akcije desna ruka i velika podrška. JKP „Komunalne Službe“ u Požarevcu su nam pomogli da odštampamo naših prvih 45 kartica, kao i 120 plakata koji će biti raspoređeni po bolnici i Domu zdravlja. Pomoću tih plakata će svi biti pravilno informisani čemu naše kartice služe.

Zainteresovani koji žele “Karticu prednosti” mogu se javiti udruženju na mail  udruzenjefortuna2021@gmail.com ili na broj telefona 064 338 69 37.

Foto: Udruženje Fortuna