Društvo

Samit EU i Zapadnog Balkana danas u Briselu

foto/ ilustracija/ EU pixabay

foto/ ilustracija/ EU pixabay

Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu, a glavne teme biće napredak u procesu evrointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Samit će biti održan pre podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

Lideri EU i Zapadnog Balkana srešće se uoči dvodnevnog samita Evropskog saveta koji počinje danas posle podne, a razgovaraće i o načinima ograničavanja ruskog uticaja u regionu i borbi protiv ruske propagande i dezinformacija.

Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja.

Očekuje se da lideri identifikuju ključne mere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne pretnje, posebno na sajber pretnje i dezinformacije, i za zaštitu od poremećaja na tržištima energije i hrane.

Na sastanku će biti reči i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbednosti.

Samit će, kako se navodi, biti šansa za promovisanje mera za stvaranje prilika za mlade ljude i za borbu protiv odliva mozgova u regionu, za razmatranje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusedskih odnosa.

Srbiju na samitu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji će u Briselu imati i bilateralne surete sa zvaničnicima EU i liderima Zapadnog Balkana.

Po okončanju samita, Vučić će održati zajedničku konferenciju za novinare sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je na Brdu kod Kranja u oktobru prošle godine.

Lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica danas posle podne počinju dvodnevni samit u Briselu, na kojem će glavne teme biti rat Rusije protiv Ukrajine i zahtevi Ukrajine, Moldavije i Gruzije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Na dnevnom redu samita Evropskog saveta biće, između ostalog, i uticaj rata u Ukrajini na globalnu krizu bezbednosti hrane, kontinuirana ekonomska, vojna, politička i humanitarna podrška Unije Ukrajini, ekonomska pitanja i odnosi EU sa partnerima u Evropi.