Društvo

Samit EU i Zapadnog Balkana danas u Briselu

Evropska Unija
foto/ ilustracija/ EU pixabay
Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu, a glavne teme biće napredak u procesu evrointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Samit će biti održan pre podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

Lideri EU i Zapadnog Balkana srešće se uoči dvodnevnog samita Evropskog saveta koji počinje danas posle podne, a razgovaraće i o načinima ograničavanja ruskog uticaja u regionu i borbi protiv ruske propagande i dezinformacija.

Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja.

Očekuje se da lideri identifikuju ključne mere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne pretnje, posebno na sajber pretnje i dezinformacije, i za zaštitu od poremećaja na tržištima energije i hrane.

Na sastanku će biti reči i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbednosti.

Samit će, kako se navodi, biti šansa za promovisanje mera za stvaranje prilika za mlade ljude i za borbu protiv odliva mozgova u regionu, za razmatranje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusedskih odnosa.

Srbiju na samitu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji će u Briselu imati i bilateralne surete sa zvaničnicima EU i liderima Zapadnog Balkana.

Po okončanju samita, Vučić će održati zajedničku konferenciju za novinare sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je na Brdu kod Kranja u oktobru prošle godine.

Lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica danas posle podne počinju dvodnevni samit u Briselu, na kojem će glavne teme biti rat Rusije protiv Ukrajine i zahtevi Ukrajine, Moldavije i Gruzije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Na dnevnom redu samita Evropskog saveta biće, između ostalog, i uticaj rata u Ukrajini na globalnu krizu bezbednosti hrane, kontinuirana ekonomska, vojna, politička i humanitarna podrška Unije Ukrajini, ekonomska pitanja i odnosi EU sa partnerima u Evropi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend