Društvo

Savet Evrope pokrenuo postupak isključenja Rusije iz članstva

FOTO: Pixabay ilustracija
Savet Evrope saopštio da pokreće postupak isključenja Rusije iz članstva, nakon što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova tokom dana obavestilo tu organizaciju da pokreće proceduru istupanja.

„Kao lideri Saveta Evrope u više navrata smo odlučno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta neopravdana i ničim izazvana agresija dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope predviđen članom 8 Statuta“, navodi se u zajedničkom saopštenju predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđija Di Maja, predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tinija Koksa i generalne sekretarke Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić.

Navodi se da je Parlamentarna skupština večeras jednoglasno ocenila da Rusija više ne treba da bude država članica organizacije, dok će Komitet ministara sutra ujutru održati vanrednu sednicu o ruskom zahtevu.

„Svojim delovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i našeg ogromnog sistema konvencija. Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto verujemo, deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice tamo gde pripada“, naveli su zvaničnici.

Dodali su da ostaju „odlučni da upotrebe sva sredstva koja su na raspolaganju da pruže podršku, pomoć i pravne lekove ukrajinskom narodu u njihovoj borbi protiv agresora“ i da nastavlju traganje za mirom zasnovanim na pravdi i međunarodnoj saradnji.

Savet Evrope je dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim telima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.

Savet Evrope, kao čuvar ljudskih prava u Evropi, osnovan je 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend